Project

Veiligheid en nutritionele kwaliteit van nieuwe eiwitbronnen

De wereldwijde consumptie van dierlijke eiwitten neemt toe. Ontwikkeling van nieuwe eiwitbronnen is noodzakelijk om te voldoen aan de toenemende vraag. Nieuwe plantaardige eiwitbronnen, zoals insecten, algen en eendenkroos zullen naar verwachting als vervangers van dierlijke eiwitten op de Europese voedingsmarkt komen.

De wereldwijde consumptie van dierlijke eiwitten neemt toe. Ontwikkeling van nieuwe eiwitbronnen is noodzakelijk om te voldoen aan de toenemende vraag. Nieuwe plantaardige eiwitbronnen, zoals insecten, algen en eendenkroos zullen naar verwachting als vervangers van dierlijke eiwitten op de Europese voedingsmarkt komen. Eendenkroos (Lemna) is een eiwitrijk gewas. Het maakt geen gebruik van landbouwgrond. Het groeit snel en bevat een hoog gehalte aan eiwitten. Eendenkroos wordt gebruikt als diervoeding, en er is een historie van het eten van eendenkroos in Zuidoost Aziƫ. Daarmee zou eendenkroos in potentie een volwaardige bron van eiwitten in humane voeding kunnen zijn. Gegevens over veiligheid, vertering, absorptie en metabolisme van eendenkroos en andere nieuwe eiwitbronnen bij de mens zijn echter beperkt.

Het doel van het project is om de biobeschikbaarheid en veiligheid van eendenkroos te onderzoeken na eenmalige inname door gezonde vrijwilligers. Eiwitvertering en beschikbaarheid zullen gemeten worden aan de hand van veranderingen in aminozuurprofiel in het bloed en veiligheid zal gemonitord worden.

De biobeschikbaarheid in vivo zal gecorreleerd worden aan in vitro modellen voor digestie en opname (inclusief darm opname en passage) om tot een voorspellend model te komen voor de analyse van nutritionele waarde van nieuwe eiwitbronnen.

Publicaties