Project

ZonMW microplastics human risks

Doel van dit onderzoek is het vaststellen van mogelijke gezondheidsrisicos van de orale blootstelling aan chemische stoffen die aan/in microplastics gebonden zijn. Dit wordt vastgesteld met het human digestion model, het translocatie model en mogelijk andere in vitro testen. WFSR zal zich in dit project toeleggen op het identificeren van het kwantificeren van de chemische stoffen.

Risico's

Mensen worden levenslang blootgesteld aan plastics. Tijdens veroudering geven plastics chemicaliƫn af zoals weekmakers, vlamvertragers en andere organische verbindingen waaraan mensen kunnen worden blootgesteld. Daarnaast kunnen microplastics in het (aquatische) milieu ook chemische stoffen adsorberen.

Doel

Het doel van dit voorstel is mogelijke gezondheidsbedreigingen en de onderliggende biologische mechanismen in verband met orale blootstelling aan chemische stoffen gebonden aan/in plastic deeltjes te identificeren. Door middel van analytische technieken zoals GC-, LC- en ICP/MS worden chemische stoffen aan/in microplastic deeltjes geidentificeerd. Vervolgens wordt het beschikbaar komen en de opname van deze stoffen in het menselijke spijsverteringskanaal gekwantificeerd door gebruik te maken van een human digestion model en een translocatiemodel. Hiervoor zullen milieu-relevante microplastics worden gebruikt, cryogeen gemalen plastics uit zee (waaraan we via voeding uit zee worden blootgesteld) en plastics afkomstig van plastic flessen. Dit project wordt in samenwerking met het sub-department Toxicologie van Wageningen University & Research uitgevoerd. WFSR zal zich vooral toeleggen op het identificeren en kwantificeren van chemische stoffen in plastics in de diverse modellen.

Publicaties