Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Nieuws

Minister en EU-commissaris bezoeken Verspillingsfabriek Veghel

Gepubliceerd op
28 november 2017

Vandaag brengen minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en EU-Commissaris Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid, een bezoek aan de Verspillingsfabriek. Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteren hier een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren. ‘De Taskforce Voedselverspilling brengt de voedselketen in beweging en helpt zo voedselverspilling in Nederland aanzienlijk terug te dringen,’ aldus Toine Timmermans, programma manager bij Wageningen University & Research en mede initiatiefnemen van de Taskforce.

Grensverleggende initiatieven

Leden van de Taskforce presenteren tijdens het werkbezoek – op uitnodiging bijgewoond door vijftig vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties – een aantal grensverleggende initiatieven om voedselverspilling verder terug te dringen. Tussen de presentaties door is er ruimte voor discussie, en om smakelijke soepen, ragouts en andere producten gemaakt in De Verspillingsfabriek en door sociale ondernemingen te proeven. 

Taskforce Voedselverspilling

De Taskforce Voedselverspilling, een initiatief van Wageningen University & Research, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Alliantie Verduurzaming Voedsel, brengt Nederlandse koplopers in de reductie van voedselverspilling bijeen. De basis voor de integrale ketenaanpak die de Taskforce hanteert, is gelegd in het Europese onderzoeksprogramma REFRESH. De ambitie is voedselverspilling tot 2030 met de helft terug te brengen. Het initiatief heeft leden uit de gehele voedselketen, waaronder een aantal vooraanstaande multinationals en retailers zoals Albert Heijn, Unilever, McDonald’s en Rabobank.

De Verspillingsfabriek

De Verspillingsfabriek maakt onderdeel uit van de ‘verspillingshub’ THREE-SIXTY, waarin allerlei initiatieven tegen voedselverspilling van zowel gevestigde bedrijven als startups gebundeld en uitgewerkt worden. De fabriek verwerkt jaarlijks enkele tonnen aan reststromen, zoals overrijpe tomaten en groentes, fruit en restjes vlees die zijn overgebleven tijdens het snijden. Er worden soepen, sauzen en ragouts van gemaakt, verkocht onder het merk Barstensvol. Fabrikanten en retailers kunnen in samenwerking met de Verspillingsfabriek ook hun eigen producten uit reststromen ontwikkelen.

Minister Schouten te gast in de Verspillingsfabriek
Minister Schouten te gast in de Verspillingsfabriek
Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteren een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren.
Leden van de Taskforce Voedselverspilling presenteren een aantal innovatieve en grensverleggende initiatieven om voedselverspilling te reduceren en het verwaarden van reststromen te stimuleren.
Toine Timmermans (links), programma manager bij Wageningen University & Research, in gesprek met minister Schouten en EU-Commissaris Andriukaitis.
Toine Timmermans (links), programma manager bij Wageningen University & Research, in gesprek met minister Schouten en EU-Commissaris Andriukaitis.