Nieuws

Insleeproutes vogelgriep seizoen 2020-2021 onderzocht

article_published_on_label
14 september 2021

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid zijn de insleeproutes van hoogpathogene vogelgriep in seizoen 2020-2021 onderzocht door de Universiteit Utrecht samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Sovon, Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) en Royal GD. Voor de besmette bedrijven zijn uitkomsten van bron- en contactonderzoek, schattingen van het insleepmoment en virusovereenkomsten bekeken.

Ook werden de bioveiligheid en aantallen en soorten wilde vogels ter plekke beoordeeld. WBVR heeft een genetische analyse uitgevoerd om de verwantschap tussen de virussen gevonden op de 12 bedrijven die besmet zijn geraakt te onderzoeken. De genoom sequenties van de virussen uit pluimvee en wilde vogels werden bepaald en met elkaar vergeleken.

Op de bedrijven in Altforst en Puiflijk werd een identiek virus aangetoond. Mogelijk zijn deze twee bedrijven besmet geraakt vanuit dezelfde bron, maar er kan niet worden uitgesloten dat het virus is versleept tussen de bedrijven.

De virussen op de overige 10 bedrijven waren niet gelijk, en verwant aan virussen gevonden in wilde vogels. Deze bedrijven zijn dus besmet geraakt door onafhankelijke introducties vanuit wilde vogels. 

Deze studie laat zien dat snelle diagnostiek en bestrijding van het virus heel effectief is in Nederland, waardoor er geen (of zeer beperkt) verspreiding naar andere bedrijven werd gezien tijdens de HPAI H5N8 epidemie in 2020-2021.