Nieuws

Wageningen UR Glastuinbouw ontwikkelt goedkope oplossing voor ontvochtigen kassen

Gepubliceerd op
24 april 2013

Wageningen UR Glastuinbouw heeft een goedkope methode ontwikkeld om de kas te ontvochtigen onder een hoogisolerend scherm. De basis van deze methode wordt gevormd door de Ventilation Jet, een nieuw ventilatiesysteem dat droge lucht van boven het scherm naar de kas brengt. Het systeem werd ontwikkeld in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Vochtbeheersing is een probleem in kassen als deze beter worden geïsoleerd. In de praktijk zijn verschillende nieuwe technieken ontwikkeld om vocht af te voeren met buitenluchtaanzuiging via een kast in de gevel. Deze oplossingen zijn echter duur. Samen met toeleveranciers heeft Wageningen UR Glastuinbouw nu een methode ontwikkeld die eenvoudig en zonder grote investeringen in de meeste kassen is te installeren.

Ventilator in scherm

De Ventilation Jet is een systeem dat bestaat uit een verticale ventilator die in het (dubbele) scherm is geïnstalleerd en daaronder een tweede ventilator. De Ventilation Jet brengt lucht van boven het scherm naar beneden. Omdat deze lucht koud is wordt deze via een ketsplaat horizontaal verdeeld en met behulp van een tweede ventilator gemend met warme kaslucht. De bovenste ventilator wordt bediend op basis van verschil in absoluut vocht boven en onder het schermpakket. De onderste ventilator draait wanneer het scherm gesloten is.

De Ventilation Jet draagt niet alleen bij aan energiebesparing in de kas maar ook aan een meer homogeen kasklimaat. Met name voor de belichte teelten is dit een voordeel. De capaciteit van ontvochtiging is eenvoudig te regelen via een aan/uit regeling ventilator in/boven scherm. Er zijn meerdere versies mogelijk.