Maaginhoud vinvis

‘Wat eet een dolfijn?’ genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

25 oktober 2018

In de Noordzee leven witsnuitdolfijnen en die eten vis. Maar welke vissoorten en hoeveel ? Toen een witsnuitdolfijn dood werd gevonden, konden onderzoekers in zijn maag kijken.

Ze zagen graten en verteerd vissenvlees. Door de maaginhoud te zeven kwamen gehoorsteentjes tevoorschijn die elke vis in zijn onzichtbare oren heeft. Aan elke kant één. Onder de microscoop kun je verschillen zien tussen de gehoorsteentjes van vissoorten en ook welke twee gehoorsteentjes bij één vis horen. Zo telden de onderzoekers hoeveel vissen de witsnuitdolfijn op had. Zeker 208.

Met dit dieetonderzoek van dolfijnen is bioloog Mardik Leopold van  Wageningen University & Research een van de tien genomineerde onderzoekers voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2018.

Stemmen voor de Klokhuis Wetenschapsprijs

Bekijk hier de filmpjes van alle tien genomineerden en breng uiterlijk 6 november je stem uit.

Breed en jong publiek bekend maken met wetenschappelijk onderzoek

Tijdens de junioropening van InScience op woensdag 7 november vindt de uitreiking plaats van de Klokhuis Wetenschapsprijs. Uit 70 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd. De prijs richt zich op wetenschappelijk onderzoek, dat relevant en interessant is voor kinderen op de basisschool.

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Klokhuis Wetenschapsprijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.