Objectieve product- en proceskwaliteit

De beste kwaliteit leveren, duurzaam en rendabel, is de drijvende kracht voor agrifoodbedrijven over de hele wereld. Wageningen University & Research geeft elke stakeholder gedetailleerde en objectieve informatie over de productkwaliteit en helpt bij het optimaliseren van de productie- en procesprestaties in de gehele agrifoodketen.

Hoe kunnen we de houdbaarheid van verse groenten en fruit verlengen? Of kunnen we zorgen voor een snelle, objectieve en betrouwbare kwaliteitscontrole in de hele keten? Of kunnen we op afroep leveren zonder verliezen of verspilling? Agrifoodbedrijven in de hele productieketen, van teler tot retailer, krijgen te maken met deze uitdagingen. Experts uit Wageningen ondersteunen hun klanten door slimme systemen en software te ontwikkelen waarmee de kwaliteit snel, accuraat en betrouwbaar kan worden beoordeeld en voorspeld. Zo kunnen levensmiddelen flexibel, geautomatiseerd en duurzaam worden behandeld, verwerkt, gesorteerd en verpakt, op basis van feiten.

Onze oplossingen kunnen worden ingezet voor:

 • niet-destructieve meting en sortering van fruit op rijpheid, op basis van camerabeelden
 • meting en sortering van groente en fruit op inwendige en uitwendige gebreken, op basis van camerabeelden
 • objectieve kleurbeoordeling en -sortering van een breed scala aan landbouwproducten en levensmiddelen, waaronder verse producten, bakkerijproducten, snoepgoed, maaltijden, vlees, soepen en dranken, op basis van camerabeelden

Maximale productkwaliteit

Wageningen University & Research helpt bedrijven om hun procesprestaties en productkwaliteit te verbeteren, marktwaarde te verhogen en arbeidskosten en verspilling te verminderen.

We combineren vele jaren kennis over en ervaring bij de ontwikkeling en toepassing van praktische technologieën op het gebied van hantering na de oogst, robotica, sensoren, versproducten en toeleveringsketens. Door fundamenteel en toegepast onderzoek aan elkaar te koppelen ontwikkelen we innovatieve en creatieve oplossingen waarmee onze agrifoodklanten hun marktpositie kunnen versterken. De oplossingen variëren van snelle en niet-invasieve metingen van de inwendige en uitwendige kwaliteit van tomaten en avocado's tot geavanceerde robotica om het dierwelzijn te monitoren.

Van onderzoek naar softwareprototype

Wij bieden onderzoek, advies en prototype-ontwikkeling (hardware + software) op deze gebieden:

 • Breed-spectrumcomputervisie (röntgen, Terahertz, NIR, zichtbaar), hoge-snelheids-2D & -3D
 • Fysiologie voor en na de oogst
 • Voedselinformatica (datawetenschap en kunstmatige intelligentie)
 • Oplossingen voor toeleveringsketenbeheer
 • Agrifood-robotica: slim gebruik van robots bij kwaliteitscontrole en productverwerking, -verwerking, -sortering en -verpakking
 • Verpakkingstechnologie en -materialen
 • 3D-printen van voedsel
 • Kwaliteitsbehoud en voedselverwerkingstechnologie
 • Consumentenbehoeften en -gedrag

Van snelle sortering tot geavanceerde kwaliteitsvoorspelling

In Wageningen hebben we diverse projecten op het gebied van objectieve product- en proceskwaliteit gecoördineerd en met goed resultaat afgerond.

Eén project leverde een geavanceerde 3D-scanmachine met hoge snelheid op, ontwikkeld met behulp van onze Marvin®-technologie, waarmee telers en verwerkers tot wel 50 ton aardappelen per uur afzonderlijk nauwkeurig kunnen scannen, inclusief afmetingen, kleur en externe defecten. De applicatie bespaart veel arbeid en biedt een schat aan kwaliteitsinformatie van een complete batch.

Met een ander project, dat onderdeel uitmaakte van het GreenCHAINge-programma (2016-2019), kunnen agrifoodbedrijven de kwaliteit van aardbeien voorspellen op basis van rijpheid bij de oogst. Zo kunnen weloverwogen beslissingen worden genomen over markten en transport.

Meer Informatie

Wilt u meer gedetailleerde en objectieve informatie over productkwaliteit en procesprestaties? Neem dan contact op met onze Business Developer om te horen wat wij voor u kunnen doen.