Project

Cognitieve Robots voor Flexibele Agro Food Technology (Flexcraft)

Robots die automatisch tomaten oogsten of koekjes inpakken in dozen met verschillende afmetingen: Wageningen Universiteit & Research ontwikkelt samen met verschillende partners flexibele robottechnologie voor de voedselproductie, binnen het nieuwe, omvangrijke onderzoeksprogramma FlexCRAFT. Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen stelt voor dit Perspectief Programma ruim 2,7 miljoen euro beschikbaar en het bedrijfsleven nog eens 1,3 miljoen euro.

“Voedselproductie moet zo hygiënisch, efficiënt en duurzaam mogelijk zijn,” zegt programmaleider Eldert van Henten. “Daarnaast zijn steeds minder mensen bereid om saai en zwaar werk te doen in warme, vochtige kassen of gekoelde ruimtes waar bijvoorbeeld kipproducten worden verwerkt. Robots kunnen een oplossing bieden: ze houden dit werk lang vol en functioneren bovendien uitstekend bij lage temperaturen. Maar dan moeten ze wel om kunnen gaan met de grote variaties in vorm, grootte en hardheid van verschillende voedselproducten. Dat is nu nog moeilijk.”

Nieuwe robottechnologie

Het FlexCRAFT programma ontwikkelt onder andere nieuwe robottechnologie voor het automatisch oogsten van tomaten, het bewerken en verpakken van kipproducten en het netjes verpakken van zakken chips en pakken koekjes in dozen met verschillende afmetingen. “We ontwikkelen generieke vaardigheden voor robots waarmee zij handelingen kunnen verrichten aan producten in de agro-food die variabel zijn in vorm, grootte en hardheid. Een van die vaardigheden is het actief waarnemen van objecten in complexe omgevingen waarin het doel object gedeeltelijk verborgen is. Denk bijvoorbeeld aan aanhechtingspunten van vruchten, die zijn niet altijd zichtbaar.” De sensoren verzamelen informatie en die wordt samen met al bekende domeinkennis vastgelegd in een zogenaamd wereldmodel, vergelijkbaar met de kennis en ervaring die mensen opbouwen en met zich meedragen in hun geheugen.