GreenCHAINge 6: Steenfruit

Project

GreenCHAINge 6: Steenfruit

Het rijpen van steenfruit is een hele uitdaging. De vruchten rijpen niet aan de boom, maar worden wel ‘ouder’. Eenmaal geoogst gaat het fruit wél rijpen, maar de beginrijpheid en snelheid van rijpen verschilt van vrucht tot vrucht. Voor een lange houdbaarheid tijdens transport worden deze exoten veelal onrijp geplukt, maar dit kan ook resulteren dat de vruchten onrijp in het winkelschap komen. Het doel van dit onderzoek is om de rijpheid van het fruit non-destructief te kunnen meten en volgen om het fruit homogeen gerijpt aan de consument aan te kunnen bieden.

Inhoud project

Het project richt zich op pruimen en avocado’s. Het rijpingsgedrag wordt van jaar tot jaar gevolgd en voor pruimen met verschillende variëteiten. Gedurende het rijpingsproces worden twee type experimenten uitgevoerd: 1) Er worden non-destructieve metingen getest en beoordeelt of dit gebruikt kan worden om een homogene rijping te realiseren en 2) er wordt actief ingegrepen om het rijpingsproces te beïnvloeden.

Beoogde resultaten

  • Inzicht in initiële rijpheid bij de oogst van steenfruit
  • Monitoring van rijpheidsindicatoren in de gehele keten
  • Modellen die de rijpheid van steenfruit voorspellen
  • Protocollen om een homogene rijpheid in het winkelschap te realiseren
  • Inzicht in toegevoegde waarde van verpakkingen en logistieke oplossingen

Behaalde resultaten

Dit project is afgerond met een eindseminar op donderdag 14 maart 2019. De behaalde resultaten van dit deelproject zijn vastgelegd in de volgende factsheets: