Expertmiddag: Ontwikkelingen rond wet- en regelgeving met betrekking tot allergenen voor voedingsmiddelenindustrie en horeca

In Nederland en Europa zijn er met betrekking tot allergenen allerlei regels van kracht en zijn er diverse regels in ontwikkeling die van belang zijn voor voedselproducenten en horeca. De sector is zich echter nog onvoldoende bewust van de problematiek en het belang van deze regelgeving voor zichzelf en de hun klanten.


Vooraankondiging

Dinsdag 10 december, 13:00 tot 18.00, IMPULSE, Wageningen University & Research


Tijdens de expertmiddag wordt allergie nader geduid vanuit de biologische en medische invalshoek. Wat is het eigenlijk, een allergie? En wat moet je er mee en wat is de wet- en regelgeving in Nederland en Europa. Vanuit verschillende perspectieven worden de mogelijkheden voor voedselproducenten en horeca voor het voetlicht gebracht.


Voorlopig programma:

o    13.00-13.30 binnenloop

o    13:30 tot 16:00 diverse presentaties:

  • Over allergenen en hun betekenis
    Prof.Dr.Ir. Huub Savelkoul, Leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie, Wageningen UR
  • Richtlijnen en may-contain labelling
    Inge Stoelhorst, Senior  Policy Officer, Ministerie Volksgezondhed Welzijn en Sport
  • De praktijk van VITAL 2.0
    Marjan van Ravenhorst, Allergenen Consultancy
  • Gluten vriend of vijand voor de voedingsindustrie?
    Dr. Ingrid van der Meer, Bioscience, Plant Research International, Wageningen UR
  • Detectie, hygiĆ«ne en verwerkingseffecten
    Ir. Shanna Bastiaan-Net, Fresh Food and Chains, Food and Biobased Research, Wageningen UR .

o    16.00-17.00 Rondleiding RIKILT

o    17.00-18.00 Borrel met uitsluitend hypo-allergene versnaperingen