Dossier
Hooikoorts en pollen
Hooikoorts is een allergische reactie die wordt veroorzaakt door pollen (stuifmeel) van bomen, grassen en kruiden. Wanneer deze pollen door de wind verspreid worden, kunnen mensen die hooikoorts hebben last krijgen van niesbuien, rode en jeukende ogen en een verstopte neus.
Wanneer 'hooikoortsplanten' bloeien en hoeveel pollen in de lucht zweven heeft alles te maken met het weer. Per jaar kan het klachtenverloop anders zijn. De dagelijkse pollenconcentratie in de lucht wordt in Nederland gemeten door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. In het kader van De Natuurkalender houden scholieren en vrijwilligers bij wanneer diverse hooikoortsplanten in bloei komen.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Kennis over hooikoort beperkt
Tussen de 800 duizend en 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben hooikoorts. Vaak is hun kennis over de allergie beperkt. Ze weten niet waarom allergieklachten optreden, welke planten dit veroorzaken en wanneer dit gebeurt. Klachten wijten ze vaak ten onrechte aan een verkoudheid, waardoor ze niet de juiste medicijnen nemen. Hooikoortsmedicijnen kunnen de hevigheid van allergische reacties flink verminderen.
Ambrosia
Een plant die wereldwijd veel hooikoortsklachten veroorzaakt is Ambrosia. Dit is een uitheemse plant die grote hoeveelheden sterk allergene pollen produceert. Bovendien bloeit de plant laat in het jaar, waardoor het hooikoortsseizoen voor mensen die gevoelig zijn voor Ambrosia nog eens twee maanden langer wordt. De uit Noord-Amerika afkomstige Ambrosia komt veelal in Nederland terecht doordat zaden van deze plant per ongeluk in vogelvoer of bloemrijke zaadmengsels zitten. Door de planten te verwijderen voordat de bloei begint kan overlast worden voorkomen en krijgt de plant minder de kans om zich uit te breiden.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Publicaties over hooikoorts
-
Fermentation
In: Encyclopedia of Food Safety - Elsevier - ISBN: 9780128225202 - p. 499-509. -
'Boeren en wij leren van elkaar'
-
'Zeewaterstof' levert waterstof, drinkwater, stroom, tafelzout en mineralen op
-
Improvement options for archive boxes in tropical climates
Wageningen: Wageningen Food & Biobased Research (Report / Wageningen Food & Biobased Research 2534) -
Agile by accident: how to apply Agile principles in academic research projects
SN Social Sciences (2024), Volume: 4 - ISSN 2662-9283 -
De Minister gaat het verbieden, maar Arnhem bouwt nog wél in de uiterwaarden
-
Assessing environmental impact in crop residue-based bioenergy development : An integrated agent-based approach exploring social and technological complexity in the case of China
Wageningen University. Promotor(en): P. Oosterveer, co-promotor(en): Yu’e Li, M. Greene - Wageningen: Wageningen University - ISBN: 9789464479966 -
Future scenarios for more circular food system : insights from the Netherlands & Europe
Wageningen University. Promotor(en): I.J.M. de Boer, M.K. van Ittersum, co-promotor(en): R. Hijbeek, C.E. van Middelaar - Wageningen: Wageningen University - ISBN: 9789464478884 -
Terugblik op natuurjaar 2023
-
Export user stories from Jira Data Analytics 2022