Nieuws

Weedviewer meet onkruid op verharding

Gepubliceerd op
29 september 2014

Gemeenten besteden het beheer van onkruid op verharding vaak uit. Regelmatige inspectie moet dan uitwijzen of het onderhoud op orde is. Maar de ene inspecteur beoordeelt dat anders dan de andere. De Weedviewer-app die gebruik maakt van een techniek die is ontwikkeld door Wageningen UR, lost dit probleem voor gemeenten en beheerders op. Nooit meer discussie of de norm overschreden is.

“Wij hebben een pixeltechniek voor het meten van onkruid op verhardingen ontwikkeld”, vertelt onderzoeker Chris van Dijk. “De software berekent het percentage groen op grond van foto’s. Wij gebruiken daarbij een vaste camera. Maar tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een smart phone met camera bij zich. In samenspraak met Peter van Welsem Advies (adviesbureau voor het beheer van openbare ruimte) kwamen we daarom op het idee de pixeltechniek voor een app te gebruiken. De programmeurs van advies- en ingenieursbureau Tauw BV hebben vervolgens de Weedviewer-app gerealiseerd.”

App berekent en beoordeelt onkruidbezetting

De app is heel gemakkelijk in het gebruik. De inspecteur maakt op 100 m2 verhard terrein 10 foto’s. De Weedviewer berekent de gemiddelde onkruidbezetting en geeft meteen een beoordeling volgens de zogenaamde CROW schaalbalk. “Het maakt niet meer uit wie je op pad stuurt. Je krijgt altijd een objectief oordeel. Ook kun je gemakkelijk het onkruid op zowel tegels als klinkers beoordelen. Voorheen waren daar twee aparte schaalbalken voor nodig. Voor een inspecteur is dat heel lastig”, vertelt van Dijk.

De Weedviewer is nuttig voor gemeenteambtenaren, adviesbureaus die de controle voor de gemeenten uitvoeren, maar ook voor de aannemers die het beheer verzorgen.

IJkinstrument openbaar groen

Adviesbureau Beheeraccent gebruikt de Weedviewer momenteel bij een test in Heemstede met een nieuw onkruidmiddel. “Zo kunnen we de testresultaten objectief vergelijken”, zegt directeur Roland Buijs van Beheeraccent. “Verder gaan we hem als ijkinstrument inzetten om onze eigen beoordeling regelmatig aan te scherpen. Beheeraccent inspecteert voor gemeenten de kwaliteit van de openbare ruimte. Dagelijks gaan er vijf mensen op pad. Als ze het gazononderhoud moeten beoordelen, verplichten we hen elke dag een keer met de duimstok na te meten of hun beoordeling nog klopt. Voor de bedekkingsgraad van onkruid op verharding bestond tot nu toe geen ijkinstrument. We gaan de Weedviewer dan ook zeker gebruiken. Hij werkt prima.”

CROW-schaal

Buurtbeheerbedrijf Cambio in Deventer heeft de beoordeling van monitoringsmedewerkers een dag lang met de resultaten van de app vergeleken. “Onze mensen waren verrast over de resultaten”, vertelt Robbie Moes, hoofd monitoring. “Waar zij de situatie beoordeelden met een C op de CROW-schaal (redelijk veel onkruid) kwam de app soms uit op een B (beperkte hoeveelheid). Zij laten hun eigen beleving meespelen, terwijl de situatie wel aan de afgesproken norm voldoet. Hiermee kunnen we de verschillen in monitoring oplossen. Er is gemakkelijk mee te werken, ook voor iemand die niet zo handig is met smart phones.”