Wetenschappers van Wageningen University & Research die spreken op de opening van het academische jaar

De WUR-wetenschappers die op de opening van het academische jaar hun beschouwing op de keynote speech zullen geven, zijn:

Jessica Duncan

Jessica Duncan Jessica Duncan, oorspronkelijk uit Canada, is universitair docent Rurale Sociologie aan Wageningen University. Ze heeft een PhD in Food Policy behaald aan City, University of London. Jessica's passie is voedingsbeleid en sociologie. Haar onderzoek richt zich met name op de praktijk en politiek van beleidsvorming op het gebied van voeding, en met name de formele en informele relaties tussen bestuurlijke instellingen, systemen voor voedselvoorziening, het milieu en alle actoren die hierbij betrokken zijn. Specifieker brengt ze de verschillende manieren waarop actoren deelnemen aan beleidsvorming in kaart. Ze analyseert hoe de resulterende maatregelen gevormd, doorgevoerd, bekritiseerd en bestreden worden, en denkt na over wat dat betekent voor sociaal-ecologische transformatieprocessen. Ze is lid van de Wageningse Jonge Academie en het Sustainability Board of Experts van Wageningen University. Daarnaast is ze actief als redacteur van het tijdschrift Food Security en is ze als adviseur betrokken bij het Traditional Cultures Project. In 2017 werd ze onderscheiden als Teacher of the Year van Wageningen University. Haar laatste boek is een edited volume onder de titel Sustainable food futures: Multidisciplinary solutions (2017).

Joost de Jong

Joost de Jong Ik ben werkzaam in de Resource Ecology Group, alwaar ik me in de laatste fase van mijn PhD-onderzoek bevind. Daarnaast ben ik betrokken bij verschillende BSc- en MSc-vakken. Voor mijn PhD onderzoek ik de genetische diversiteit in populaties van grote herbivoren. Ik wil ontdekken hoe deze diversiteit gevormd is door de historische geografie van het landschap, en door recente antropogene invloeden. Hiervoor analyseer ik SNP-genotypering-datasets van wilde zwijnen en edeherten op het Europese continent. Dat doe ik niet alleen op grote, maar ook op kleine schaal, door me bijvoorbeeld te richten op regio's als de Veluwe. Mijn PhD-onderzoeksproject is nauw verwant met mijn voornaamste interesse: de natuurlijke geschiedenis en conservering van gewervelde dieren. Dat laatste vormt het kader van waaruit ik mijn gedachten over het thema “Wetenschap als basis voor optimisme” met u zal delen.

Wen Ying Wu

Wen Ying Wu is van Chinese afkomst, maar is geboren en getogen op Aruba. In 2010 kwam ze naar Wageningen om de BSc-opleiding Biotechnologie te volgen. Tijdens haar BSc in 2012 volgde ze een bijvak wijn- en biertechnologie aan Cornell University in de Verenigde Staten. Ze haalde haar BSc Biotechnologie in 2013 en begon in datzelfde jaar aan haar MSc Biotechnologie aan Wageningen University. Tijdens haar MSc nam ze als teamcaptain van het ‘BananaGuard’-project deel aan de 2014 iGEM (de International Genetically Engineered Machine-competitie in synthetische biologie). Haar team bleek erg succesvol en wist de tweede plaats van de graduate-klasse in de wacht te slepen. Na iGEM volgde Wen haar stage aan Imperial College London. In de herfst van 2015 voltooide ze haar MSc in de moleculaire biotechnologie. In maart 2016 begon ze onder professor John van der Oost aan haar PhD, in het microbiologielab. Voor haar proefschrift onderzoekt ze CRISPR, onderdeel van het bacteriële verdedigingsmechanisme tegen virussen. Ze onderzoekt met name hoe bacteriën immuniteit verwerven in verschillende soorten CRISPR-systemen. Bovendien werkt ze aan de inzet van nieuwe soorten CRISPR-systemen voor genoombewerking in bacteriën. Ze is er trots op dat ze het iGEM 2017-team met raad en daad terzijde mag staan. Ze is dol op haar werk als promovendus en geniet van alles wat Wageningen te bieden heeft.