Zwitserland
-
Spacetaste, tegen gronderige smaak bij kweekvis 21 oktober 2013 - Project - Het EU-project “SpaceTaste” onderzoekt hoe de vaak muffe gronderige smaak (‘off flavour’) bij kweekvis uit recirculatie aquacultuur systemen (RAS) verminderd kan worden. Ondanks dat al veel onderzoek gedaan is naar 'off flavour' in kweekvis is er nog steeds geen goede oplossing voor het probleem.
-
BIOFECTOR - Resource Preservation by Application of BIO-efFECTORS in European Crop Production 20 november 2013 - Project - BIOFECTOR ontwikkelt alternatieve bemesting strategieën door gebruik te maken van verschillende bio-effectoren (BE-en): plantengroei bevorderende micro-organismen en natuurlijke extracten.
-
ANIMALCHANGE: Integratie van mitigatie en adaptatie opties voor een duurzame dierlijke productie ten tijde van klimaatsverandering 14 augustus 2012 - Project - Hoe kun je aan de groeiende wereldvraag naar dierlijke producten voldoen en tegelijk klimaateffecten beperken?
-
IDEAL - Integrated research on DEvelopmental determinants of Aging and Longevity 14 november 2013 - Project - IDEAL wil inzicht krijgen in de rol van vroege levensomstandigheden op gezondheid, ziekte en veroudering op oudere leeftijd, en de rol van epigenetische regulatie (gen-regulerende informatie die niet in DNA-sequenties wordt uitgedrukt van de ene generatie, cellen of organismen, op de andere wordt overgedragen) daarin.
-
GenTORE – Genomic management tools om veerkracht en efficiëntie te optimaliseren 30 november 2017 - Project - GenTORE ontwikkelt selectie- en managementtools voor veehouders om een optimale balans te vinden tussen de veerkracht en efficiëntie van het vee in verschillende leefomgevingen.
-
Effecten van luchtverontreiniging in interactie met klimaatverandering op ecosysteemdiensten (ECLAIRE) 1 januari 2015 - Project - Metingen van CO2 in de atmosfeer geven aan dat van de geschatte 9,0 Gton C die wereldwijd wordt uitgebracht door de mens, slechts 4,2 Gton wordt teruggevonden in de atmosfeer. Hieruit is naar schatting 2,3 Gton wordt geabsorbeerd door de oceanen en 2,6 Gton wordt afgezonderd in terrestrische ecosystemen. Een verandering in de opslag van koolstof in terrestrische ecosystemen kan dus een grote invloed hebben op de CO2-concentratie in de atmosfeer. De productiviteit van de ecosystemen wordt vooral versterkt door het bemestende effect van stikstof (N) depositie en kooldioxide (CO2) blootstelling en ook door een warmer klimaat in bijvoorbeeld de Scandinavische landen. Omgekeerd echter kan klimaatverandering in de mediterrane landen leiden tot een verhoogde water stress, waardoor de productiviteit en de opslag van koolstof afneemt. Bovendien kunnen verhoogde ozon (O3) blootstelling, veroorzaakt door de uitstoot van zowel stikstofoxiden (NOx) als vluchtige organische stoffen (VOC's), de fotosynthese (en daarmee de productiviteit van de vegetatie) en de opslag van koolstof verlagen.
-
ReMIX - mengteelten voor een weerbare Europese landbouw 2 augustus 2017 - Project - Het project ReMIX (Species mixtures for redesigning European cropping systems) is ontworpen om het gebruik van gewasdiversiteit aan te moedigen en zet diversiteit in om te komen tot weerbare, agroecologische Europese plantaardige productiesystemen.
-
ZAPI: Zoonoses Anticipation and Preparedness Initiative 13 mei 2015 - Project - Het doel van ZAPI is het mogelijk te maken om sneller te reageren op opkomende infectieziekten, met inachtneming van het One Health principe.
- PoRRScon - New tools and approaches to control Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome(PRRS) in the EU and Asia 6 november 2013 - Project - Porcine reproductive and respiratory syndrome virus (PRRSV) is de voornaamste oorzaak van voortplantings- en ademhalingsproblemen van varkens wereldwijd. PoRRSCon is een initiatief van 14 partners uit Europe en Azië. Onderdelen van het project zijn genetische karakterisering en antigenically current PRRSV isolaten in Europa en Azië, meer inzicht in de complexe pathogenese van PRRSV-infecties, immuunresponse tegen PRRSV en immuunmodulatie door PRRSV, de genetische basis van PRRSV-virulentie definiëren, PRRSV-proteinen identificeren, ontwikkelen van een nieuwe generatie doeltreffende en veilige DIVA-vaccins die aangepast kunnen worden aan tijdelijke veranderingen en geografische verschillen, en het ontwikkelen van DIVA-testen die onderscheid maken tussen geïnfecteerde en gevaccineerde dieren.
-
Food4Me - Een geïntegreerde analyse van de mogelijkheden en uitdagingen van gepersonaliseerde voeding 31 oktober 2013 - Project - Is het mogelijk betere, gezondere en persoonlijkere voeding te ontwikkelen? Door een beter inzicht in de relatie tussen voeding en genexpressie kan dit werkelijkheid worden. Food4Me is een universitair, door de EU gesubsidieerd onderzoeksproject waarbij alle aspecten van dit opwindende onderzoeksveld aan bod komen.