Diergezondheid

Diergezondheid

Diergezondheid is een kwestie van internationaal belang. Dat hebben recente uitbraken van dierziekten uitgewezen, zoals de vogelgriep en Q-koorts. Het liefst willen we nieuwe uitbraken van dierziekten natuurlijk voorkomen. En wanneer dit niet lukt de dierziekten zo goed mogelijk en maatschappelijk verantwoord bestrijden. Wageningen University & Research onderzoekt (zeer) besmettelijke dierziekten, maar ook de diergezondheid in het algemeen. Bijvoorbeeld de werking van het immuunsysteem, het overerven van aandoeningen, fokken van meer robuuste dieren en optimale huisvesting. Daarnaast willen we het gebruik van antibiotica in de dierhouderij terugdringen. Zo verkleinen we de kans op resistentie bij mens en dier.

Bestrijding van dierziektes

Wij onderzoeken onder meer de bestrijding en controle van besmettelijke dierziekten. Zoals mond-en-klauwzeer (MKZ), vogelgriep en Q-koorts. Wageningen University & Research ondersteunt overheid en bedrijfsleven hierin op drie vlakken:

  • Diagnostiek om monsters van dieren op ziekten te testen
  • Resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar hoe een ziekte wordt overgedragen op andere dieren of mensen, factoren die dit beïnvloeden en de gevolgen van een besmetting
  • Advies over beleid om (aangifteplichtige) besmettelijke dierziekten te voorkomen en bestrijden

Begrijpen van het immuunsysteem

Wij doen op celniveau onderzoek aan het afweersysteem bij zowel dieren als mensen. Onderzoek van Wageningen University & Research draagt bij aan het voorkomen en genezen van infectieziekten en allergieën. Onze kennis passen we namelijk toe in diëten of vaccins. Dit verbetert het immuunsysteem, de resistentie tegen infecties en de gezondheid op lange termijn van (aquatische) dieren en mensen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan