Gezond ouder worden: het verhaal

Van kleine portiegroottes en hersluitbare verpakkingen tot gepersonaliseerde voedingsApps en verse maaltijden bezorgd aan huis. Het groeiende aandeel ouderen in Europa biedt volop kansen voor voedingsmiddelen en gezondheidscampagnes op maat. Wageningen University & Research geeft voedingsmiddelenbedrijven, overheden en gezondheidsprofessionals, vanuit een integrale benadering, de kennis die nodig is om in te spelen op de wensen en behoeftes van deze diverse doelgroep.

Integrale aanpak van onderzoek

Wageningen University & Research loopt al bijna dertig jaar voorop in onderzoek naar ouderen, voeding en voedsel. We hanteren hierbij een integrale aanpak, waarbij we slimme verbindingen leggen tussen vakgebieden – van voedingsfysiologie, sensorisch onderzoek, epidemiologie en volksgezondheid tot consumentenwetenschappen, voedingsmiddelentechnologie en ICT - en het onderwerp vanuit meerdere invalshoeken bestuderen.

We onderzoeken de relatie tussen voedingsstoffen, eetpatronen en verouderingsprocessen in het lichaam. Denk aan de impact van extra eiwit op het behoud van spiermassa en botdichtheid, of aan de rol van vitamine B12 bij het voorkomen van dementie. Daarnaast kijken we naar het product en hoe de consument dit beleeft: staan ouderen bijvoorbeeld open voor verrijkte voedingsmiddelen? Hoe groot moet een kant-en-klaarmaaltijd zijn? En hoe ontwikkel je een lekkere eiwitrijke drank die niet gaat klonteren? Wij onderzoeken hoe je moderne ICT-toepassingen kunt inzetten om thuiswonende ouderen te informeren over gezonde voeding en hen te helpen daadwerkelijk gezond te gaan eten.

Ook werken wij aan leefstijlprogramma’s voor ouderen, waarin gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging centraal staan. Daarnaast heeft Wageningen University & Research een senioren consumentenpanel (SenTo) die qua omvang en samenstelling uniek is in Europa. Het panel - dat ruim 800 hoog- en laagopgeleide, zelfstandig wonende ouderen tussen de 55 en 93 jaar telt - geeft inzicht in hoe (subgroepen) ouderen voedingsmiddelen beleven, waarderen, kiezen en bereiden, en hoeveel ze ervan eten.

Samenwerking in binnen- en buitenland

Wageningen University & Research is betrokken bij diverse initiatieven in binnen- en buitenland. Onze experts werken in hun onderzoek nauw samen met andere onderzoeksorganisaties, ziekenhuizen, GGD’en, zelfstandige gezondheidsprofessionals, bedrijfsleven en zorgverzekeraars. Wij zijn daardoor als geen ander in staat wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de praktijk en vice versa.

Ouderen langer gezond

Bij Wageningen University & Research verwachten wij dat voedingsmiddelen, voorlichtingscampagnes en leefstijlprogramma’s gericht op ouderen een vaste plek gaan veroveren in het beleid van fabrikanten, overheden en gezondheidsprofessionals. De doelgroep van thuiswonende ouderen blijft de komende decennia groeien, en die groep wordt steeds mondiger en zelfstandiger. Met de wetenschappelijke doorbraken die in het verschiet liggen en verdere ontwikkelingen in ICT zijn er volop kansen om, via een integrale benadering, nog beter in te spelen op de wensen en behoeften van die uit het leven willen halen wat erin zit en graag zo lang mogelijk op zichzelf willen blijven wonen.

Wageningen University & Research werkt aan een betere kwaliteit van leven. Ouderen helpen om langer gezond te blijven sluit naadloos aan bij deze missie. Wij nemen hierin dan ook graag, samen met de ouderen zelf, fabrikanten, overheden en gezondheidsprofessionals, het voortouw.