Nieuws

Beter samenwerken aan gezonde voeding en beweging

article_published_on_label
7 april 2021

Diëtisten, leefstijlcoaches en fysiotherapeuten begeleiden samen cliënten met overgewicht bij de ontwikkeling van een gezondere leefstijl. Dat is de opzet van de gecombineerde leefstijlinterventie ‘SLIMMER’, die wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Op het seminar ‘Leefstijlverandering in preventie en zorg’ op 2 september vertelt Annemien Haveman over de ervaringen en uitdagingen. “Er komt wel een miljoen mensen voor in aanmerking.”

Mensen met overgewicht en aandoeningen zoals diabetes type 2 kunnen op verwijzing van de huisarts meedoen aan SLIMMER. Onder begeleiding van zowel diëtisten of leefstijlcoaches en fysiotherapeuten leren ze gezonder eten en meer bewegen. Het traject duurt maximaal twee jaar. “De focus ligt op voeding en beweging en er is ook aandacht voor voldoende slaap en ontspanning omdat dat bijdraagt aan een goede gezondheid. Het is maatwerk”, vertelt Annemien Haveman, universitair hoofddocent bij de groep Consumptie en Gezonde leefstijl. “Het is belangrijk om meer mensen te laten profiteren van SLIMMER, omdat een gezonde leefstijl bijdraagt aan een goede gezondheid én aan een betere weerstand tegen ziekten.”

SLIMMER komt voort uit jarenlang onderzoek van de Universiteit Maastricht, het RIVM en Wageningen University & Research. Haveman werkte mee aan de ontwikkeling en onderzoekt nu hoe de leefstijlinterventie loopt sinds de invoering.

Inventieve oplossingen

Het was niet vanzelfsprekend voor diëtisten en fysiotherapeuten om samen te werken, maar ze ervaren meteen de meerwaarde.

"Wel is er meer afstemming met andere partijen nodig, bijvoorbeeld bij afbouwen van medicatie of bij schuldenproblematiek”, zegt Haveman. Verder ontbreekt het soms aan een regionale of plaatselijke partij die de kar trekt en helpt om de ondersteuningsstructuur op te bouwen.
Dit jaar kregen de professionals die bij SLIMMER betrokken zijn te maken met nieuwe uitdagingen vanwege de uitbraak van het coronavirus. De zorgverleners anticiperen goed op de situatie, ziet Haveman. “Ze bedenken inventieve en creatieve oplossingen om ondanks de beperkingen toch zorg te leveren.”

Actuele vraagstukken

Diëtisten en leefstijlcoaches worstelen ook met actuele voedingskundige kwesties, bijvoorbeeld over koolhydraatarme diëten. Twee van de sprekers, de hoogleraren Hanno Pijl en Renger Witkamp zijn gespecialiseerd in deze thematiek en kunnen vragen beantwoorden.
Een ander probleem is dat het moeilijk is om voedingsgedrag te veranderen. Universitair docent Maartje Poelman legt uit hoe dat komt. Daarnaast gaat het seminar in op de vraag hoe wetenschappers, medisch specialisten, zorgprofessionals, beleidsmakers en zorgverzekeraars leefstijlinterventies succesvoller kunnen maken.

Inschrijven? Ga naar het Seminar Leefstijlverandering in preventie en zorg.