Project

SUSINCHAIN: verbeteren insectenteelt voor voedsel en veevoer

Het Europese onderzoeksproject SUSINCHAIN draagt bij aan een nieuwe eiwitvoorziening voor voer en voedsel in Europa door de resterende belemmeringen voor het vergroten van de economische levensvatbaarheid van de insectenwaardeketen te overwinnen en markten te openen door krachten te bundelen in een alomvattend consortium met meerdere actoren. Het project duurt 48 maanden en wordt uitgevoerd in samenwerking met 18 industriële en 17 academische partners.

De overall doelstelling van SUSINCHAIN is testen en demonstreren van recent ontwikkelde innovaties (technieken, producten en processen) om te komen tot een volwaardige gecommercialiseerde Europese insectenketen. SUSINCHAIN richt zich op het ontwikkelen van business modellen, verkennen van marktmogelijkheden, optimalisatie van de insectenkweek, transport, verwerkingstechnologieën en de toepassing van insecten in diervoeder en als ingrediënt in dagelijks voedsel. Daarbij worden veiligheid, duurzaamheid, consumentacceptatie en economie nadrukkelijk meegenomen.

Alternatieve eiwitbron

Het project draagt in de komende vier jaar bij aan het wegnemen van de belangrijkste belemmeringen voor een toename van het gebruik van insecten als alternatieve eiwitbron voor diervoeder en voedsel. Dit vermindert de afhankelijkheid van eiwitgrondstoffen voor (humaan) voedsel en diervoeders van buiten Europa.

De ambitie van SUSINCHAIN is om kennis en innovaties te leveren die bijdragen aan vervanging van minstens 20% van de Europese consumptie van dierlijk eiwit door insecteiwit en een duizendvoudige toename in zowel productievolumes als banen in de periode tot 2025 in de insectenketen.

Publicaties