Voeding & Prestatie

Aan de basis van gezond sporten staat de inname van gezonde en veilige voeding gericht op een optimaal prestatieniveau. Dit geldt voor zowel topsporters als recreatieve sporters.

Vanwege onze achtergrond als universiteit en bundeling van onderzoeksinstituten binnen één organisatie zijn we zeer deskundig op het gebied van voeding & prestaties. Denk bijvoorbeeld aan:

Voedselinname, lichamelijke activiteit en sport

We richten ons op de interactie tussen voeding en lichamelijke activiteit voor het behalen van een grotere gezondheidswinst of het beïnvloeden van prestaties en herstel. We richten ons niet alleen op topsporters, maar ook op mensen met weinig lichaamsbeweging en patiënten. Het accent ligt op de inname van (micro)nutriënten door en status van sporters, de rol van energie en eiwitten in de adaptieve respons op inspanning, en het effect van lichaamsbeweging op de darmen en het immuunsysteem. Ander onderzoek aan WUR is gericht op nutritionele verbeteringen van voedingsgerelateerde en leeftijdsgerelateerde metabole gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, diabetes en een negatieve energiebalans respectievelijk vermoeidheid en de ziekte van Alzheimer.

Longread

Supplementen, voedselveiligheid en doping

Dit onderzoek is gericht op de voedselinname en het gebruik van voedingssupplementen door Nederlandse topsporters en overige sporters die op hoog niveau presteren. Ook wordt aandacht besteed aan de veiligheid van voeding en voedingssupplementen en het testen op dopinggebruik, d.w.z. het gebruik van toevoegingen aan de normale voeding, en het effect daarvan op het menselijk lichaam. Onder voedingssupplementen vallen diverse kruidenpreparaten, capsules en tabletten, met of zonder een specifieke therapeutische indicatie. Deze producten worden gemaakt door diverse fabrikanten en verkocht via verschillende kanalen waaronder het internet. Er is relatief weinig controle op de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Het gebruik van doping vormt een ander groot risico voor sporters (afgezien van ethische bezwaren). We beschikken over innovatieve methoden om doping op te sporen, bijvoorbeeld via de haren.

Deze activiteiten zijn gericht op onderzoeksonderwerpen en innovaties op het gebied van sport en gezondheid zoals:

  • Voedingsstatus en gezondheid
  • Doping and supplementen

Lees meer over onze aanbieding sport & gezondheid op:

Sport & Gezondheid

Sport & Gezondheid

Duurzame Sport & Accommodaties

Duurzame Sport & Locaties

Gezonde & Actieve Metropolen

Gezonde & Actieve Metropolen

Samenwerken!

Onderzoekssamenwerking op het gebied van Sport & Gezondheid