Food Systems Approach
De vraag naar gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is groter dan ooit. Bovendien zal de vraag alleen maar toenemen want in 2050 bestaat de wereldbevolking uit bijna 10 miljard mensen. Op dit moment hebben volgens de FAO meer dan 820 miljoen mensen honger en lijden 1,2 miljard mensen aan chronische ondervoeding. Tegelijkertijd kampen 2 miljard mensen aan overgewicht.
We staan voor de enorme uitdaging om mensen overal ter wereld gezond en duurzaam te voeden. Met ‘de Food Systems Approach (voedselsysteembenadering )’ werken wij aan gezonde en duurzame voedselsystemen die toekomstbestendig zijn.
Veerkrachtige voedselsystemen
De COVID19-pandemie, maar ook de voedselprijsstijgingen van 2008 en diverse klimaateffecten, laten zien dat het voedselsysteem zich continu aanpast. Kwetsbare mensen in de samenleving en ons ecosysteem worden bij elke crisis het hardste getroffen. Met behulp van de voedselsysteembenadering willen we deze kwetsbaarheden verminderen.
4 aspecten van 'de Food Systems Approach'
Er bestaat niet één oplossing om voedselproblemen het hoofd te bieden. Als je het ene probleem oplost – bijvoorbeeld de voedselproductie verhoogt- loop je kans een ander probleem -bijvoorbeeld vervuiling of verlies van biodiversiteit- te creëren. Met ‘de Food Systems Approach’ kijkt WUR naar alle aspecten van het voedselsysteem, waarin 4 ‘domeinen’ centraal staan:
1. Voldoende voedsel voor iedereen
2. Zorgen voor een goed dieet
3. Eerlijke verdeling van kosten en inkomsten
4. Duurzaamheid en behoud van biodiversiteit
De 'Food Systems Approach’ houdt bij het zoeken naar oplossingen rekening met alle elementen in het systeem die samenhangen en elkaar beïnvloeden. Denk aan landbouwproductie, biodiversiteit, beschikbaarheid van water en de risico’s van klimaatverandering.
Mensen maken uiteraard een belangrijk onderdeel uit van het systeem. Boeren, consumenten, tussenhandelaren, beleidsmakers, ontwikkelaars van nieuwe technologie, diëtisten en activisten; zij spelen allemaal een rol. Door in- en uit te zoomen op verschillende aspecten van het voedselsysteem en onze onderzoeksresultaten concreet en toepasbaar te maken, werken wij aan de continue verbetering van voedselsystemen.
We doen dit samen met onze partners: overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere kennisinstellingen. En op verschillende niveaus: voor regio’s, landen, maar ook grensoverschrijdende gebieden en continenten.

Artikelen over Food Systems
Publicaties
- Towards sustainable food systems: a Dutch approach
- Food Transitions 2030
- Global implications of the European food system: a food system approach
- Brochure Towards zero hunger
- Food system models and methodologies within Wageningen University & Research: opportunities for deepening our food systems work
Blogs
- Belangrijke uitdagingen voor post-COVID voedselsystemen
- Wat Corona ons kan leren over een robuust voedselsysteem
- Corona, Landbouw en Voedsel
- Repairing food systems failures: Policies, Innovations & Partnerships
Wageningen World
- De weg naar zero hunger ‘Als je uitzoomt, zie je dat er heel veel tegelijk speelt’
- Wereldklaslokaal voor duurzame boeren