Black soldier fly (BSF) larven op reststromen

Project

Insectproducten als innovatieve veevoederconcepten

Insecten kunnen een belangrijke rol spelen bij het verwaarden van reststromen tot hoogwaardige grondstoffen in een circulaire economie. Er zijn echter nog veel onderzoeksvragen om kansen voor diervoeder en humane voeding te benutten en wettelijke belemmeringen weg te nemen om de insectenproducten op de markt te brengen. In dit project wordt kennis gegenereerd over: functionele eigenschappen van insectennutriënten voor diervoeding en veiligheidsissues van insecten voor humane voeding.

Resultaat

Dit project zal resulteren in innovatieve concepten bestaande uit insectenproducten voor diervoeder en input voor risicobeoordelingen.

Insectenkwekers kunnen de ontwikkelde kennis gebruiken om hun producten aan een nieuwe markt te leveren, om (nieuwe) klanten te informeren, en om aan de vereiste wetgeving te voldoen. Mengvoederbedrijven zullen deze resultaten gebruiken om een geschikt nieuw voerconcept te produceren en hun klanten (veehouders) daarover te adviseren. Onderzoekers kunnen de ontwikkelde wetenschappelijke kennis gebruiken om nieuwe technologie├źn en analysemethoden te ontwikkelen op het gebied van veiligheid en functionele eigenschappen.

Publicaties