Project

Macrocascade

Doelstelling van de Nederlandse partners (Wageningen Research en ECN) is het ontwikkelen van een bioraffinageproces voor zeewier voor de productie van hoogwaardige componenten uit zeewier. Focus ligt daarbij met name op snelgroeiende zeewieren zoals bruine zeewieren. Deze wieren bevatten alginaat (hydrocolloid en mogelijk interessante grondstof voor de chemie), laminarin en fucoidan (mogelijk gezondheid bevorderende eigenschappen), mannitol (voedsel en chemische bouwsteen) en eiwitten. Opzetten van een dergelijk proces zal gaan in nauwe samenwerking met Cargill (zeewier verwerker) en Novozymes (enzyme leverancier).

Voor toepassing op korte termijn zal er door middel van clinical trials worden gekeken naar de mogelijk positieve effecten van ingekuild zeewier op patiƫnten met inflammatoire darmziekten. Voor toepassing op middellange termijn wordt een bioraffinage proces ontwikkeld voor de extractie van commodities uit bruin zeewier. Voor de langere termijn worden deze commodities verder verwerkt tot hoogwaardige producten dmv enzymatische en/of chemische conversies.

Op middenlange termijn zal dit project bijdragen aan kennisopbouw van nieuwe bioraffinageprocessen voor bruin zeewier, een soort zeewier die mogelijk ook goed kan groeien in Nederlandse wateren.

Samenwerking met bedrijven

Ocean Rainforest (Faroe Islands)
Fermentationexperts (Denmark)
Novozymes (Denmark)
Hortimare (Norway)
Cargill R&D Centre Europe (Belgium)

Publicaties