Nieuw in de CGN-gewassencollectie

27 september 2021

Regelmatig worden de collecties van het CGN aangevuld met nieuw materiaal. Daarnaast wordt materiaal uit de collecties beschreven en geëvalueerd, en die gegevens worden via de CGN website openbaar gemaakt. Hier een overzicht van de nieuwe accessies en gegevens.

Materiaal uit verzamelmissies

Asperge

In 2012 heeft CGN asperge in Armenië verzameld, in samenwerking met veredelingsbedrijven. Deze bedrijven vermeerderen het materiaal en na een embargoperiode wordt het materiaal in de collectie opgenomen. De eerste 13 accessies zijn inmiddels opgenomen en zijn beschikbaar voor onderzoek en veredeling.

Paprika/peper/aubergine

In de jaren ’80 zijn verzamelmissies georganiseerd door de voorloper van het International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI) in Rome. Een aantal verzamelde monsters is nooit beschikbaar gekomen. In samenwerking met het World Vegetable Center in Taiwan zijn 36 accessies paprika/peper (Capsicum spp.) opgenomen. Het materiaal is afkomstig uit verzamelmissies naar Bhutan, Oezbekistan, de Maldiven, Syrië en Zambia. Daarnaast is één aubergine-accessie opgenomen die door IPGRI verzameld is in Togo. Gegevens over dit materiaal zijn overgenomen uit oud archiefmateriaal, dat online te bekijken is.

Karwij

In 1994 hebben de Bayerische Landesanstalt en het CPRO (nu deel van Wageningen University & Research) karwij in Beieren verzameld. Uit deze verzamelmissie waren al vier accessies opgenomen, en nu zijn hier drie accessies aan toegevoegd. De karwijcollectie bevat nu 23 accessies.

Spinazie

In 2011 is in samenwerking met veredelingsbedrijven spinazie verzameld in Armenië en Azerbeidzjan. Samen met de veredelingsbedrijven is het materiaal vermeerderd, en na een embargoperiode wordt dit materiaal in de collectie opgenomen. Nu zijn de laatste tien accessies opgenomen, en zijn alle 45 accessies uit deze missie beschikbaar.

Rassen gekregen van veredelingsbedrijven

Regelmatig worden rassen die niet meer op de rassenlijst staan aan de collectie toegevoegd. Dit gebeurt in samenwerking met veredelingsbedrijven. Recent zijn negen rassen sla, vier rassen erwt en één tuinboon ras in de collectie opgenomen.

Resistentie gegevens

Knolvoet (Plasmodiophora brassicae) is een belangrijke ziekte in koolgewassen. Er zijn twee datasets met resistentie gegevens over totaal 190 accessies opgenomen die via CGN - Downloadable passport and phenotypic data for cruciferae (wur.nl) te vinden zijn.

Gedetailleerdere informatie over het nieuwe materiaal is te vinden op de Engelstalige pagina ‘New in the CGN collection’.