Visserijstatistiek

Tijdreeksen met gegevens over de omvang, verspreiding en samenstelling van de vangsten en de activiteiten van de vloot zijn een belangrijke bron van informatie.

Tijdreeksen met gegevens over de omvang, verspreiding en samenstelling van de vangsten en de activiteiten van de vloot zijn een belangrijke bron van informatie. Deze informatie wordt gebruikt voor het opstellen van een toestandsbeoordeling van de vis- en schaaldierbestanden en de analyse van de effecten van de visserij op deze bestanden en op de marine ecosystemen ten behoeve van beleidsadvisering. De aanvoerstatistieken registreren de onttrekkingen van de hoeveelheden vis door de visserij uit de bestanden. De activiteiten en gerichtheid van verschillende vlootsegmenten zijn mede bepalend voor het niveau van visserijdruk op de bestanden. Gegevens over de omvang, verspreiding in ruimte en tijd van de aanvoer en visserij inspanning van de Nederlandse vloot zijn beschikbaar uit logboekgegevens en VMS. Gegevens over de groottesamenstelling van de aanvoer (marktcategorieƫn) zijn beschikbaar voor de totaal verhandelde aanvoer per soort en zijn van de visafslagen.

In dit project worden gegeĀ­vens uit deze database geaggregeerd tot parameters, die een beeld geven van de ontwikkeling van de Nederlandse visserij. De gegevens worden, samen met vergelijkbare gegevens uit het buitenland, gebruikt bij de jaarlijkse toestandsbeoordeling van de visbestanden.