Fashioning the Future; op naar duurzame mode

27 augustus 2018

Een ‘solar backpack’ jas en een jas van ananasleer oftewel piñatex. Dat zijn de tastbare resultaten van de zoektocht naar circulaire kleding die je kunt bekijken op de expositie ‘Fashioning the Future; Innovating textile value chains’. Vanaf 4 september op diverse plaatsen op de campus te zien.

En dat is nog maar een klein deel van de totale expositie, die nieuwe materialen en textielinnovaties wil laten zien die onze huidige mode-industrie radicaal kunnen veranderen. De expositie met ditzelfde oogmerk, namelijk State of Fashion (SToF) in de Arnhemse Melkfabriek, trok 27.500 bezoekers. Een deel van deze expositie aangevuld met specifieke ‘WUR’ items, is nu te zien op de campus van 4 tot 12 oktober en reist daarna door naar de Dutch Design Week (20-28 oktober) in Eindhoven.

Onderzoek door studenten

“Omdat we minder kunnen tonen dan in Arnhem, hebben we flink moeten snijden in de totale collectie van State of Fashion. In Wageningen ligt de nadruk op de resultaten van de ACT-projecten, uitgevoerd door Wageningse studenten in samenwerking met ArtEZ University of Arts, modeontwerpers en WUR-onderzoekers”, vertelt Dieuwertje de Wagenaar. Zij is samen met WUR-docent Kim Poldner nauw betrokken bij deze expositie op de campus. Binnen het vak academische consultancy training (ACT) hebben studenten in het collegejaar 2017/2018 gewerkt aan opdrachten geformuleerd door ArtEZ. Zij hebben onder andere gekeken naar verven met natuurlijk kleurstoffen uit planten, algen en bacteriën, hergebruik van inkt, kleding van biologisch afbreekbaar afval en toepassing van biomimicry in de mode.

Tastbaar en draagbaar

Volgens de Wagenaar is ACT-onderzoek naar duurzaam textiel, nieuwe materialen en nieuwe concepten heel specifiek en interessant voor Wageningen. Zo hebben studenten bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwikkelen van ‘living leathers’ bijvoorbeeld van paddestoelen. “Jammergenoeg is dat soort onderzoek vaak heel nieuw. De tastbare resultaten zijn kleine samples, die te zien zijn op de expositie. Er is nog doorontwikkeling nodig voordat kleding van dit materiaal in de winkel hangt. Daarom laten we ook meer concrete voorbeelden zien die jij en ik al kunnen dragen, zoals de jas van ananasleer.”

Op de campus

In Impulse zijn dus de twee ‘sustainable outfits’ en een groot aantal video’s en samples van de onderzoeksprojecten te bekijken. Bijvoorbeeld het project ’Textiel as Living Skin’ over het gebruik van algen, mycellium, en kombucha als alternatieve materialen en de impact op de dragers. Verspreid over de campus vind je volgende items:

• In de Spot in Orion is er aandacht voor de ethische kant van de mode-industrie. Er hangt hier een enorm manifest voor een duurzame revolutie. Consumenten worden uitgedaagd na te denken over waar zij hun kleding kopen en wie deze kleding heeft gemaakt met de slogan: “Who made my clothes?”
  • In Orion kun je diverse video’s van ACT-projecten bekijken. Altijd al een sustainable G-star jurk willen dragen? Doe dan in Orion een fotoshoot ’in’ een bijzonder exemplaar.
  • Op de brug van Orion naar Forum staan grote vlaggen met voornemens uit het State of Fashion Manifest als #no waste, #reuse, #fairness, #care, #tech en #essential.
  • In een tiny house tussen Forum en Orion is kleding te zien van de ontwerpers Viktor en Rolf. Zij ontwierpen voor Zalando met textielresten een nieuwe collectie.

In het stadhuis

Niet alleen op de campus, maar ook in Wageningen in het stadhuis zijn items van Fashioning the Future te bekijken: Mycotex, textiel gemaakt van mycelium; kledingstukken uit de Viktor en Rolf-collectie voor Zalando; video’s van de ACT-projecten.

Opening in Impulse

Alle mini-exposities op de campus en in het stadhuis verwijzen naar de moeder-expositie in Impulse; ‘Fashioning the Future; Innovating textiel value chains’.
Deze wordt op dinsdag 4 september om 12.45 uur officieel geopend door Louise Fresco en de burgermeester van Wageningen Geert van Rumund. Ook spreken Kim Poldner en onderzoekpartners van ArtEZ en SToF over de waarde van WUR voor de kledingindustrie en is er een meet en greet met de ontwerpers, wetenschappers en studenten die aan de innovaties werkten.

Geïnteresseerd in de bijdrage van WUR aan een duurzame kledingindustrie?
Bezoek dan de opening van de expositie in Impulse. Iedereen is welkom;
Of bekijk tot 12 oktober (één) van de onderdelen van de expositie Fashioning the Future.