Koning Willem-Alexander plant boom op Wageningen Campus

Koning Willem-Alexander plant UniversiTREE op Wageningen Campus

25 juni 2018

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander plantte op 23 juni op Wageningen Campus een gummiboom. De boom heeft een plek gekregen tussen de gebouwen Atlas en Orion en maakt deel uit van het wereldwijd ‘netwerk’ van bomen, UniversiTREES, die in het kader van het honderdjarig bestaan van Wageningen University & Research op alle continenten worden geplant als symbool van verbondenheid. Het planten van de UniversiTREE valt samen met de wereldwijde alumnidag, die de Koning eerder die dag opende.

Koning Willem-Alexander plant boom Wageningen Campus (foto door: Mees Arkesteijn).

De geplante gummiboom, Eucommia ulmoides, is klimaatbestendig. De boom is bestand tegen wisselende grondwaterstanden in de bodem, die het campusterrein kenmerken door kwelwater. Ook moet de boom harde wind goed kunnen doorstaan. Het is de enige rubber leverende boom van het noordelijke halfrond. Daaruit zijn in beginsel harde, plastic-achtige rubbers te maken, als bron van een biobased producten zoals we die in de toekomst steeds vaker nodig zullen hebben. Deze gummiboom staat daarom symbool voor al het onderzoek van WUR om bomen en bossen en hun belangrijke functies voor mens en natuur te behouden.

UniversiTREES

100 bomen voor 100 jaar Wageningen University & Research was een idee van een alumnus van Wageningen. Wereldwijd worden er bomen geplant om zodoende een bos van UniversiTREES te creëren. Met het bos wordt symbolisch de wereldwijde verbinding met Wageningen gemarkeerd. De boomkeuze betreft steeds een langzaam groeiende soort die een hoge leeftijd kan bereiken en past in de specifieke omgeving. De bomen zullen gezamenlijk een blijvende herinnering zijn aan 100 jaar WUR. De eerste bomen zijn eerder dit jaar in China, Bangladesh, Brazilië en Leeuwarden geplant.

WURld-dialoog

Na de officiële opening van de wereldwijde alumnidag op 23 jun gingen de afgestudeerden op vier continenten live online in discussie. Op vijftig locaties volgden verzamelde alumni de discussie. Tijdens de WURld-dialoog spraken zij over de manier waarop we in de toekomst megasteden van voedsel voorzien. De 1500 afgestudeerden die lijfelijk op de campus aanwezig waren namen deel in het Wisdom & Wonder Pavilion. Daarnaast haalden zij herinneringen op, namen zij deel aan rondleidingen op de campus, ervaarden er de nieuwste ontwikkelingen, liepen langs de Alumni Memory Lane 1918-2018 en genoten van live muziek.

Andere 100 years activiteiten

De viering van 100 jaar WUR telt nog tientallen activiteiten. Er volgt eind augustus een grote internationale conferentie over de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties (de conferentie Towards zero hunger), een Company Day, Future perspective, een relatiedag met het bedrijfsleven toegespitst op zes thema’s, zoals precisielandbouw, Crispr-cas en big data. Op 9 november wordt de klokkentoren op de campus onthuld.