Kruisbestuivingen: Kunst ontmoet Wetenschap

Kruisbestuivingen: Kunst ontmoet Wetenschap

Als onderdeel van de 100 years Wageningen University & Research, ontmoeten kunst en wetenschap elkaar op een creatieve wijze. Rondom een aantal Wageningen onderwerpen, zijn PhD studenten gekoppeld met kunst studenten van de Design Academy Eindhoven en de Gerrit Rietveld Academy Amsterdam.

Organisator 100 Years WUR

ma 1 januari 2018 tot di 31 juli 2018

Locatie Wageningen Campus

Het doel van dit kruisbestuivingsproject is het uitwisselen van inzichten tussen de kunstenaar en de wetenschapper en wederzijds te leren van elkaars aanpak. Kunstenaars en wetenschappers hebben veel gemeenschappelijk: ze experimenteren, reflecteren, conceptualiseren en verwondering zich over de wereld om ons heen. Wat kunnen ze van elkaar leren?

“The object allows us to reflect on the way we look at the world”
Clemens Driessen

Fascinatie en nieuwsgierigheid vormen de basis van de praktijk van onderzoekers en kunstenaars. Dit neemt niet weg dat kunstenaars de vrijheid hebben om meer intuïtief te werken en leren door het te doen, terwijl wetenschappers, in de ogen van de buitenwereld, een meer gestructureerde werkwijze hebben.
Hoe deze discussie verloopt en vorm krijgt in een kunstuiting ziet in deze video over de inzet van insecten voor gebruik in de voeding en veevoeding.

Er zijn twee kruisbestuiving 'sessies'. De eerste, in samenwerking met de afdelingen van DesignLAB en Jewellery-Linking Bodies van de Gerrit Rietveld Academie, is inmiddels geweest. Zie hier het resultaat (Engelstalig). De tweede sessie met de afdeling Food/Non-Food van de Design Academy is in voorbereiding en verwachten we eind juni.
In totaal hebben zo’n 20 PhD-studenten zich gekoppeld aan de kustenaars.