Op zoek naar de Wageningse Big Five tijdens de Campus Safari

Op zoek naar de Wageningse Big Five tijdens de Campus Safari

1 oktober 2018

Plantenvlees, snacks uit de 3D-printer, wormen in Mars-grond en muzikale planten: een greep uit de activiteiten op zondag 7 oktober op Wageningen Campus. WUR opent haar deuren voor het publiek tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap. Vanuit een safaritent starten expedities die kinderen, jongeren en volwassenen oog-in-oog brengen met de Wageningse Big Five: Mens, dier, plant, voeding en aarde.

De Big Five houden zich verscholen op diverse plekken op de campus. Ga op zoek in diverse gebouwen en beleef de Big Five in activiteiten, demonstraties, rondleidingen en presentaties over de campus. Kinderen en hun ouders kunnen bij elk van de Big Five activiteiten een sticker verdienen die aan het eind een mooi aandenken opleveren. Of bekijk de doorlopende voorstelling mini-docs in het Forum.

Een tipje van de sluier...

Mens
Proefpersonen gezocht; Help je ons mee beter te begrijpen hoe ons 'mensengedrag' in elkaar zit? Achteraf vertellen we wat we nu eigenlijk wilden weten en waarom.
Verleiden en weerstaan; Kun jij je inhouden met een open zakje drop voor je neus? Hoe gaan mensen om met verleiding? En welke trucjes gebruik jij om de verleiding te weerstaan?
Dier
Koolmeeseieren 3D printen; Tegenwoordig maken we met de 3D printer exacte kopieën van vogeleieren. Zo echt, dat de vogels ze accepteren en met hun eigen eieren uitbroeden. Vergelijk het eitje van de koolmees met het reusachtige ei van de uitgestorven Olifantsvogel.
Knekelkwis: Wist je dat je aan een schedel kunt zien welk dieet het dier volgt? We doen proefjes met dierenschedels en botten. Raad mee en test je dierenkennis.
Plant
Racen tegen bacteriën; Evolutie gaat sneller dan je denkt. Soms is dat goed voor ons en soms gevaarlijk. Bijvoorbeeld als bacteriën ongevoelig worden voor medicijnen. Wat onderzoeken we en hoe benutten we of weren we ons tegen effecten van evolutie?
Leren van termieten; Wist je dat er termieten (mieren) zijn die landbouw bedrijven? En dat al 30 miljoen jaar. Ze ‘verbouwen’ schimmels in ondergrondse tuinen. Wat zouden wij mensen daarvan kunnen leren?
Voeding
Mag ik een onsje ‘plantenvlees’? Je wilt wel minder vlees eten, maar…het is zo lekker. Wetenschappers van WUR vonden uit hoe je een plantaardige bieflap maakt waar je echt lekker je tanden in kunt zetten.
Fraude met kruiden; Klopt het etiket op de verpakking met de inhoud? Wist je dat ook met kruiden wordt gefraudeerd? Ga samen met onze onderzoekers aan de slag en ontdek de echte kruiden.
Aarde
Je moet de groenten van Mars hebben; Stel je gaat met een raket naar Mars, je blijft wonen, slapen én eten. Maar, hoe verbouw je je eigen groenten? Onderzoekers vertellen hoe je tomaten, rucola en radijsjes kweekt op grond zoals die op de planeet Mars is. En…worden regenwormen ruimtereizigers?

Safari-plein

De Campus Safari start op het centrale Safari-plein voor het Forumgebouw (gebouw 102) en is gratis toegankelijk. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur, de activiteiten starten om 11.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor een aantal activiteiten is registratie op het Safariplein nodig. Er is voldoende parkeerruimte. Campus Safari-rangers (studenten) wijzen de weg op de campus. Foodtrucks uit de regio zijn er met lekkere broodjes, koffie, thee en sapjes.