Optimisme heeft hoofdrol tijdens jubileumjaar WUR

7 september 2017

Tijdens de opening van het academisch jaar werd stilgestaan bij de rol van optimisme in de wetenschap en de viering van het 100-jarig bestaan van WUR.

Is dit nog een tijd om optimistisch te zijn? Deze vraag stelde Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur maandag 4 september tijdens de opening van het academisch jaar van Wageningen University & Research.

In een tijd waarin donkere wolken zich lijken samen te pakken, vormt de wetenschap een van de weinige consistente lichtpuntjes. Toch lijken steeds meer mensen belang te hechten aan feitenvrij politiek bedrijven en eigen ervaringen dan aan harde cijfers. Wil de wetenschap als basis voor optimisme blijven dienen, dan moeten er nieuwe manieren worden gevonden om de mensen aan te spreken.

Dit verkenningsproces was het thema van de openingsceremonie. Matt Ridley bracht zijn visie over optimisme en wetenschap aan de orde. Daarna toonden drie jonge wetenschappers van WUR aan wat wetenschap de maatschappij kan brengen met een zeer aanstekelijk verhaal.

Ook met de viering van het 100-jarig bestaan van WUR wordt een brug geslagen met de maatschappij en getoond hoe de wetenschap een positieve bijdrage kan leveren.
In het laatste deel van de opening vroeg rector magnificus Arthur Mol aandacht voor de viering van honderd jaar WUR.

“We vieren het niet één dag, in dat opzicht zijn we niet bescheiden, maar acht maanden.” Hij lichtte kort het programma toe dat zal bestaan uit symposia, kunstexposities en activiteiten voor medewerkers, studenten, alumni en relaties over de hele wereld. Ook de mogelijkheid om geld te doneren, de campagne Share your story support a project, bracht Mol ter sprake.

“Dit wordt een bijzonder jaar dat we ons nog lang zullen herinneren.”

Tijdens de borrel kon iedereen in een wensboom in the Spot in Orion een wens of een herinnering delen. “Dat WUR nu en in de toekomst haar idealen en creatieve oplossingen voor een duurzame voedselketen verder kan verspreiden. In Nederland en ver daarbuiten”, schrijft iemand. Een mooie en optimistische doelstelling voor komend jubileumjaar.