World Food Prize – Wageningen Borlaug Youth Institute

World Food Prize – Wageningen Borlaug Youth Institute

Wageningen University & Research heeft de eer om als eerste stad in Europa dit succesvolle Amerikaanse scholierenproject naar Nederland te halen. Het Wageningen Borlaug Youth Institute is onderdeel van de prestigieuze World Food Prize en daagt 4/5/6 havo en vwo leerlingen uit om op zoek te gaan naar een oplossing voor dé uitdaging van deze eeuw: hoe voeden we onze wereld? Met dit project inspireert en begeleidt Wageningen ambitieuze jongeren die willen werken aan een betere wereld en wordt hen het podium geboden om hun adviezen en ideeën te uiten. Met het uitbrengen van een advies, maken de leerlingen kans op een reis naar het Global Youth Institute in Amerika.

Het eerste Wageningen Borlaug Youth Institute vindt plaats tijdens de conferentie over Sustainable Development Goals 'Towards Zero Hunger: Partnerships for Impact'.

Organisator 100 years WUR

vr 31 augustus 2018

Locatie Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
6708WH Wageningen

Deelnemers wedstrijd 2018

Leerlingen die reeds een advies hebben uitgebracht, presenteren hun advies en gaan in gesprek met de jury, bestaande uit experts vanuit de wetenschap, financiële sector en journalistiek. Hun gezamenlijke bevindingen nemen ze mee naar minister van Landbouw, Natuur en Voedsel Carola Schouten, die de winnaar(s) zal benoemen tijdens de slotceremonie van de internationale SDG Conferentie.

Programma deelnemers wedstrijd 2018
11:00-11:30 Registratie
11:30-12:30 Inspirerende opening
- Kenneth Quinn, president World Food Prize
- Louise O. Fresco, president Wageningen University & Research
- Start-ups
12:30-13:15 Lunch: Ontmoet wereldleiders, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers
13:30-15:00 Ronde tafelsessies: presenteer je advies
15:15-16:15 Rondleiding over Wageningen Campus
16:30-17:30 Ontmoeting van en prijsuitreiking door minister Carola Schouten
17:30-18:30 Borrel

Juryleden

Arnold Bregt

Arnold Bregt.jpg

Dean of Education, Wageningen University & Research

Prof. dr. ir. Arnold Bregt is onderwijsdirecteur van Wageningen University & Research (WUR). Hij studeerde bodemkunde en bemestingsleer in Wageningen en was hoogleraar Geo-informatiekunde en Remote Sensing bij WUR. In zijn positie is hij verantwoordelijk voor de onderwijsvisie van WUR, maar hij begeleidt nog altijd (PhD)-studenten. Onderwijs was en blijft het belangrijkste onderdeel van zijn werk.

Martine Boon

pasfoto martine boon oktober 2015 hoge resolutie.jpg

Global Head Banking for Food Education & Engagement, Rabobank

Martine Boon is Global Head Banking for Food Education & Engagement bij de Rabobank. Ze studeerde af in Wageningen op het gebied van Agrarische Economie, waarna ze is gaan en blijven werken in de financiële sector. In haar rol werkt ze ondermeer aan de samenwerking tussen WUR en Rabobank met als doel de landbouw- en voedsel sector zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de toekomst, om bij te kunnen dragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. En daar is ‘the next generation’ bij nodig!

Ruben Smit

Ruben Smit.jpg

Natuurfilmer en ecoloog, Ruben Smit Productions

Als filmregisseur van natuurfilms maakte ecoloog en natuurfilmer Ruben Smit zijn debuut met De Nieuwe Wildernis (2013) en de gelijknamige tv-serie bij de VARA. In 2014 won hij voor deze film als regisseur de Rembrandt prijs en het Gouden Kalf. In 2016 is Ruben uitgeroepen tot grootste nationale natuurkenner in de eerste Nationale Natuurquiz. Sinds 2015 produceert hij zelfstandig natuurfilms en -documentaires vanuit zijn bedrijf Ruben Smit Productions. Daarvoor heeft hij een team van fanatieke cameramannen, editors, onderwaterfilmers en geluidsmannen om zich heen verzameld die gebruik maken van de nieuws technologieën en apparatuur. Eind 2016 was de natuurdocumentaire ‘Schatkamer van de Veluwe’ op NPO2 en in 2015/2016 is ‘Levende Rivier’ te zien geweest op NPO2 én in diverse bioscopen en filmhuizen door heel Nederland. Ook produceert en presenteert hij sinds 2013 jaarlijks meerdere blogs voor het tv-programma VARA’s Vroege Vogels.

Deelnemers PWS-dag

Leerlingen die in 2018/2019 onderzoek doen op school (bijvoorbeeld voor hun profielwerkstuk) worden deze dag geïnspireerd door wereldleiders, onderzoekers en start-ups om een kick-start of boost aan hun onderzoek en advies te geven. Zij volgen workshops en krijgen 1-op-1 begeleiding van Wageningse studenten voor het starten en uitwerken van hun onderzoek, waarmee ze later mogelijk deel kunnen nemen aan de wedstrijd van Wageningen University & Research. Daarnaast krijgen ze een inkijkje in het onderzoek op Wageningen Campus en ontmoeten ze de minister van Lanbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten.

Programma scholieren 2018/2019
11:00-11:30 Registratie
11:30-12:30 Inspirerende opening
- Kenneth Quinn, president World Food Prize
- Louise O. Fresco, president Wageningen University & Research
- Start-ups
12:30-13:15 Lunch: Ontmoet wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers
13:30-15:15 Workshops* & 1-op-1 begeleiding
- Ontwikkel je hoofd- & deelvragen
- Opbouw van je onderzoek & bronnen zoeken
15:30-16:15 Rondleidingen over Wageningen Campus
16:30-17:30 Ontmoeting van minister Carola Schouten en slotceremonie conferentie
17:30-18:30 Borrel
* Afhankelijk van hoe ver je bent met je werkstuk. Na de workshop kun je onder begeleiding aan je werkstuk werken.

Kijk voor meer informatie op: