Wetenschappelijke onderscheidingen WUR

Wageningen University & Research en haar onderzoekers behoren tot de internationale top van hun vakgebied. Deze tijdlijn geeft een overzicht van eervolle onderscheidingen, onderzoekssubsidies en/of prijzen die verkregen voor de wetenschappelijke prestaties.

 • 21 april 2021
  THE Impact ranking: WUR scoort goed op hongerbestrijding en klimaat
  Wageningen University & Research (WUR) heeft een plek tussen de 300 beste universiteiten behaald in de Times Higher Education Impact Ranking 2021. WUR doet dit jaar voor het eerst mee aan deze ranglijst, die meer dan 1000 universiteiten uit de hele wereld rangschikt op basis van hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).
  Lees meer
 • 4 maart 2021
  QS Ranking: milieu- en dierwetenschappen grootste stijgers
  De studies over milieu- en dierwetenschappen van Wageningen University & Research (WUR) zijn gestegen op de nieuwste ranglijst van QS World University Rankings by Subject 2021. WUR behoudt de eerste plek als het gaat om de categorie ‘landbouw en bosbouw’.
  Lees meer
 • 4 november 2020
  Recordaantal Wageningers ontvangt Vidi-beurs voor eigen onderzoeksgroep
  Aan zeven ervaren onderzoekers aan Wageningen University & Research is ieder een bedrag van 800.000 euro toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vidi-financiering kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Niet eerder landden er zoveel Vidi-financieringen in Wageningen.
  Lees meer
 • 28 oktober 2020
  THE Ranking: Life Sciences van WUR in de lift
  De studierichtingen binnen de categorie Life Sciences scoren goed op de nieuwste ranglijst van Times Higher Education. Mindere resultaten zijn terug te vinden binnen de domeinen Physical Sciences en Social Sciences. Dit jaar staan er 1512 universiteiten op de invloedrijke ranglijst, 522 meer dan vorig jaar.
  Lees meer
 • 18 maart 2020
  Wageningen University & Research wederom beste landbouwuniversiteit ter wereld
  Wageningen University & Research is voor de vierde achtereenvolgende keer verkozen tot beste landbouwuniversiteit van de wereld. Op de QS World University Ranking scoort WUR hoger dan UC Davis uit de Verenigde Staten en de Zweedse Landbouwuniversiteit. Ook op het gebied van milieuwetenschappen (8e) en ontwikkelingswetenschappen (14e) behoort WUR tot de mondiale top.
  Lees meer
 • 26 september 2018
  Wageningen stijgt vijf plaatsen op wereldranglijst universiteiten
  Wageningen University & Research is vijf plaatsen gestegen op de Times Higher Education World University Rankings en staat nu op plaats 59. Op de landelijke ranglijst steeg WUR van een riante derde plaats naar positie 2. De ranking telt meer dan 1250 kennisinstellingen.
  Lees meer
 • 20 augustus 2018
  NTU ranking 2018: WUR opnieuw beste universiteit in milieu/ ecologie en landbouw
  Wageningen University & Research staat wereldwijd bovenaan als het gaat om het onderzoeksveld landbouw en het onderwerp milieu/ ecologie, volgens de jaarlijkse ranking van de National Taiwan University. In Plant- en Dierwetenschappen eindigt WUR op de tweede plaats.
  Lees meer
 • 24 juli 2018
  Buitenland lonkt voor twee talentvolle Wageningse onderzoekers
  Twee Wageningse onderzoekers mogen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het buitenland onderzoek gaan doen. Chantal Vogels en Jasper Wubs van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zogeheten Rubicon-financiering in de wacht gesleept. Lees meer
 • 20 juli 2018
  Shanghai Ranking 2018: WUR beste in landbouwwetenschappen en levensmiddelentechnologie
  Op de gebieden van landbouwwetenschappen en van levensmiddelentechnologie is Wageningen University & Research (WUR) de beste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste Shanghai ranking per vakgebied. Ook in de categorieën ecologie en veterinaire wetenschappen scoort Wageningen hoog.
  Lees meer
 • 30 mei 2018
  Wageningen terug in top 100 van internationale reputatieranglijst THE
  Met een positie in de categorie 91-100 keert Wageningen University & Research (WUR) terug in de top 100 van de Times Higher Education World Reputation Rankings 2018, een internationale ranglijst naar de reputatie van kennisinstellingen. De reputatie-index die vandaag wordt gepubliceerd, telt mee voor de THE wereldranglijst.
  Lees meer
 • 5 september 2017
  Wageningen University & Research op plek 64 in World University Ranking
  Wageningen stijgt dit jaar één positie, van plaats 65 naar 64 in de wereldwijde ranking van universiteiten van Times Higher Education. Zo blijkt uit de publicatie van het Britse tijdschrift. Wageningen scoort goed op kennisoverdracht aan het bedrijfsleven en op citaties, op de drie andere categorieën (onderwijs, onderzoek en internationaliteit) behoort de WUR tot de top 25% van beste universiteiten wereldwijd.
  Lees meer
 • 22 mei 2017
  Wageningen University & Research weer 1e bij duurzaamheidsranking SustainaBul
  Voor het vijfde jaar op rij heeft Wageningen University & Research de SustainaBul in ontvangst mogen nemen. De SustainaBul toetst Nederlandse universiteiten en hogescholen op duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en transparantie. TU Eindhoven eindigde op de tweede plek, Universiteit Leiden op nummer drie. De ranking is een initiatief van de studentenorganisatie Studenten voor Morgen.
  Lees meer
 • 8 maart 2017
  Wageningen University & Research wereldwijd beste agrarische universiteit
  In de QS World Universities Ranking per vakgebied is Wageningen University & Research de beste ter wereld op Agriculture & Forestry (land- en bosbouw). Daarnaast staat Wageningen bij biologische wetenschappen, omgevingswetenschappen en ontwikkelingsstudies in Nederland als beste universiteit genoteerd.
  Lees meer
 • 28 februari 2017
  Wageningen University & Research wederom nr 1 in voltijds masteropleidingen
  Wageningen University & Research krijgt voor haar masteropleidingen ook in 2017 de hoogste scores van de dertien reguliere universiteiten in Nederland. Wageningen University & Research, gespecialiseerd in groene en technische studies, scoort het hoogst van alle universiteiten met voltijdopleidingen, aldus de Keuzegids Masters 2017 die vandaag verschijnt. De Keuzegids geeft aan 23 van de 27 Wageningse masteropleidingen het predicaat ‘Topopleiding’.
  Lees meer
 • 3 januari 2017
  Wageningen University & Research in top 3 meest groene universiteiten ter wereld
  Wageningen University & Research staat in de vorige week gepubliceerde GreenMetric Ranking op de derde plaats. Wageningen steeg ten opzichte van vorig jaar maar liefst 29 plaatsen en is daarmee in deze ranglijst nu de duurzaamste universiteit van Nederland. University of California Davis (USA) staat op de eerste plek, Nottingham University (UK) op plaats 2.
  Lees meer
 • 15 november 2016
  Keuzegids 2017: Wageningen University & Research beste universiteit van Nederland, voor 12e keer op rij
  Wageningen University & Research is wederom beoordeeld als beste universiteit in de Keuzegids. Vrijwel alle bacheloropleidingen in Wageningen worden als ‘topopleiding’ gewaardeerd (score 76 of hoger). Opvallend is de expliciete vermelding van de combinatie van toponderwijs en excellent onderzoek in Wageningen.
  Lees meer
 • 12 oktober 2016
  NTU Ranking 2016: Wageningen wederom beste landbouwuniversiteit ter wereld
  Wageningen University is opnieuw de beste universiteit ter wereld op landbouwgebied. Op de National Taiwan University Ranking 2016 staat Wageningen University op dat gebied voor het vierde jaar op rij bovenaan. Op plaats twee en drie staan UC Davis en Cornell University.
  Lees meer
 • 27 september 2016
  Koppositie voor Wageningen in Elsevier Beste studies 2016
  ‘Wageningen University is de beste universiteit van Nederland’, zo luidt de openingszin in de rapportage van studentenbeoordelingen door Elsevier. In het onderzoek Beste studies, scoort van de negentien Wageningse Bachelor-opleidingen geen enkele opleiding ondermaats. De Nationale Studenten Enquête, uitgevoerd door Studiekeuze123, vormt de belangrijkste pijler onder de ranglijst. De studie verschijnt 29 september.
  Lees meer
 • 21 september 2016
  Wageningen University & Research op plek 65 in World University Ranking
  Wageningen zakt dit jaar van plaats 47 naar 65 in de wereldwijde ranking van universiteiten van Times Higher Education. Zo blijkt uit de publicatie van het Britse tijdschrift. Vorig jaar schoot Wageningen de top 50 binnen, na jarenlang rond de 75e positie te hebben gestaan. Die plotselinge stijging lijkt nu weer gecorrigeerd te zijn.
  Lees meer
 • 6 september 2016
  Wageningen University snelst stijgende Nederlandse universiteit op internationale ranglijst
  De meeste Nederlandse universiteiten zijn gezakt op de jaarlijkse internationale QS World University Rankings 2016/17, een toonaangevende internationale ranglijst van universiteiten. Wageningen University steeg in deze ranglijst echter van plaats 135 naar plaats 119. Van de 916 beoordeelde universiteiten in 81 landen is het Massachusetts Institute of Technology (MIT) de beste. Dat was voor het vijfde opeenvolgende jaar.
  Lees meer
 • 22 maart 2016
  Wageningen ook in QS Ranking beste in Agriculture & Forestry
  In de QS World Universities Ranking per vakgebied is Wageningen University de beste ter wereld op het gebied van Agriculture & Forestry (land- en bosbouw) geworden. Bij Environmental Sciences (omgevingswetenschappen) steeg Wageningen naar de vierde plaats, bij Development Studies (ontwikkelingsstudies) naar plaats dertien.
  Lees meer
 • 19 november 2015
  Wageningen University & Research meest transparante kennisinstelling
  Wageningen University & Research is van alle Nederlandse kennis- en onderzoeksinstellingen het meest transparant over hoe duurzaam haar onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering zijn. Op de Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken is Wageningen voor het vierde jaar op rij de hoogst genoteerde kennis- en onderzoeksinstelling. De ranglijst van 2015 verscheen op 19 november.
  Lees meer
 • 10 oktober 2015
  NTU Ranking 2015: Wageningen beste landbouwuniversiteit ter wereld
  Wageningen University is opnieuw de beste universiteit ter wereld op landbouwgebied. Op de National Taiwan University Ranking 2015 staat Wageningen University op dat gebied voor het derde jaar op rij bovenaan.
  Lees meer
 • 12 maart 2015
  Wageningen UR stijgt in wereldwijde ranglijst kennisinstellingen
  Op de wereldranglijst van reputaties van kennisinstellingen is Wageningen UR (University & Research centre) dit jaar terechtgekomen op de 61-70e ex aequo positie. De Times Higher Education World Reputation Rankings 2015 is een toonaangevende reputatie-index van kennisinstellingen wereldwijd.
  Lees meer
 • 15 december 2014
  Fresco in Top 200 invloedrijkste Nederlanders
  Louise O. Fresco staat op nummer 17 in de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Die lijst werd op zaterdag 13 december gepubliceerd in De Volkskrant. Fresco steeg drie plaatsen (van 20 naar 17) ten opzichte van vorig jaar en is de derde vrouw in deze lijst.
  Lees meer
 • 21 november 2014
  Meest transparant over duurzaamheid, voor derde jaar op rij
  Wageningen UR is van alle Nederlandse kennis- en onderzoeksinstellingen het meest transparant over hoe duurzaam haar onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering zijn. Op de Transparantiebenchmark 2014 scoort Wageningen UR voor het derde opeenvolgende jaar als hoogste. De Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken is verschenen op 20 november 2014.
  Lees meer
 • 28 oktober 2014
  10 jaar op rij beste universiteit voltijdonderwijs
  Voor het tiende achtereenvolgende jaar is Wageningen University de beste universiteit voor voltijdonderwijs in Nederland. "Al jaren op rij steekt het onderwijs op de universiteit met kop en schouders uit boven de rest", aldus de Keuzegids Universiteiten 2015, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I.).
  Lees meer
 • 10 oktober 2014
  Wereldwijd nummer 1 in landbouwonderzoek
  Wageningen University is, net als vorig jaar, de beste universiteit ter wereld op het gebied van landbouwonderzoek. Het verschil met andere topuniversiteiten is zelfs groter geworden. Dat blijkt uit de National Taiwan University Ranking 2014, gepubliceerd op 10 oktober 2014.
  Lees meer
 • 2 oktober 2014
  Wageningen bij 100 beste universiteiten ter wereld
  Wageningen UR wordt in 2014 wederom geschaard tot de beste universiteiten ter wereld. Het staat in de top-100 van de Times Higher Education World University Rankings, op plek 73. Deze prestigieuze ranglijst verscheen op 1 oktober 2014.
  Lees meer
 • 11 juni 2014
  Wageningen University voor de tweede keer meest duurzame universiteit van Nederland
  Wageningen University heeft dit jaar voor de tweede keer op een rij de SustainaBul-award ontvangen. De SustainaBul-award wordt toegekend aan de meest duurzame hogeschool en universiteit van Nederland.
  Lees meer
 • 19 mei 2014
  Drie Vidi’s voor Wageningse onderzoekers
  Wageningse wetenschappers Marleen Kamperman, Bert de Rybel en Joop Vermeer (tevens alumnus van Wageningen University) zullen ieder een Vidi-subsidie ontvangen. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag 19 mei 2014 bekend. Vidi-subsidies worden toegekend aan excellente onderzoekers die na hun promoveren een aantal jaar succesvol onderzoek hebben gedaan. Ze zullen ieder maximaal 800.000 euro ontvangen om onderzoek te doen naar het onderwerp waarvoor ze de subsidie hebben aangevraagd.
  How does a developing plant cell in its embryo state now what kind of cell it should become?
  Lees meer
 • 27 februari 2014
  QS Ranking: Wageningen wereldtop in Land- en bosbouw en Omgevingswetenschappen
  Wageningen University is ook in 2014 de beste Europese universiteit op het gebied van Land- en bosbouw. Dat blijkt uit de QS World Universities Rankings by Subject die op 26 februari verscheen.
  Lees meer
 • 17 februari 2014
  Keuzegids kwalificeert 20 Wageningse masters als 'Topopleiding'
  Wageningen University is de beste instelling voor masteropleidingen in Nederland. Maar liefst twintig Wageningse masters zijn door Keuzegids Masters 2014 bestempeld als 'Topopleiding'. "Bij de experts van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) scoort Wageningen verreweg het hoogst van alle universiteiten", aldus de gids die op 17 februari 2014 verscheen.
  Lees meer
 • 27 januari 2014
  Vici-beurs Wageningse wetenschapper voor onderzoek aan stikstofsymbiose
  De Wageningse plantenwetenschapper René Geurts heeft een Vici-subsidie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Hij besteedt het bedrag van anderhalf miljoen euro aan onderzoek naar de oorsprong van de samenwerking tussen sommige planten en bacteriën die stikstof uit de lucht kunnen vastleggen. René Geurts werkt aan het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Wageningen University.
  Lees meer
 • 6 november 2013
  Hoogleraar benoemd tot nieuw lid De Jonge Akademie (KNAW)
  Dr. Ewout Frankema, hoogleraar Agrarische en Milieugeschiedenis bij Wageningen University, is één van de 10 nieuwe leden van de De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Deze nieuwe leden zijn op 6 november 2013 benoemd.
  Lees meer
 • 17 oktober 2013
  Wageningen University eerste op wereldranglijst voor landbouwonderzoek
  Wageningen University is de beste universiteit ter wereld op het gebied van landbouwonderzoek, aldus de National Taiwan University Ranking 2013. Het onderzoek van ruim 300 universiteiten is met elkaar vergeleken op kwaliteit, impact en productiviteit van de onderzoekers.
  Lees meer
 • 3 oktober 2013
  Top-100 positie op wereldranglijst universiteiten
  De 77e positie op de Times Higher Education World University Rankings 2013-2014 is voor Wageningen University. Op de wereldranglijst voor universiteiten die zich richten op 'Life Sciences' staat Wageningen University op de 22e plek, evenals vorig jaar.
  Lees meer
 • 25 september 2013
  Ewout Frankema and Marlous van Waijenburg winnen Arthur H. Cole Prize
  Prof. Ewout Frankema en onderzoeker Marlous van Waijenburg hebben de Arthur H. Cole Prize ontvangen voor het beste artikel dat tussen juni 2012 en juni 2013 verscheen in de 'Journal of Economic History' onder de titel “Structural Impediments to African Growth? New Evidence from Real Wages in British Africa, 1880-1965.”
  Lees meer
 • 10 september 2013
  Weer beste Europese universiteit in land- en bosbouw
  Wageningen University (onderdeel van Wageningen UR) behoudt de tweede plek in de QS World University Rankings in de categorie Agriculture & Forestry. In Europa scoort Wageningen University met afstand het beste op dit terrein.
  Lees meer
 • 15 augustus 2013
  Stijging op Academic Ranking of World Universities
  Op de Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013, in de categorie 'Life and Agriculture Sciences', neemt Wageningen University de 32e positie in. Vorig jaar stond Wageningen nog 40e op deze wereldranglijst voor universiteiten, opgesteld door de Shanghai Jiao Tong University.
  Lees meer
 • 23 juli 2013
  Veni's voor acht jonge Wageningse onderzoekers
  Aan acht jonge wetenschappers van Wageningen UR (University & Research centre) is dit jaar een Veni-beurs toegekend. Met deze beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kunnen recent gepromoveerden drie jaar lang vernieuwend onderzoek doen.
  Lees meer
 • 7 juni 2013
  Studenten: Wageningen beste universiteit van Nederland
  De beste universiteit van Nederland staat in Wageningen, oordelen studenten. Uit de Nationale Studenten Enquête 2013 blijkt dat de studenten van Wageningen University, net als in voorgaande jaren, meer tevreden zijn met hun opleiding dan studenten van andere universiteiten.
  Lees meer
 • 8 mei 2013
  Wageningen University in wereldtop QS University Rankings
  Wageningen University is tweede in de wereld op het gebied van land- en bosbouw volgens de QS World University rankings. De universiteit doet het ook erg goed op het gebied van Milieuwetenschappen, daar behoort de universiteit tot de 10 beste universiteiten in de wereld.
  Lees meer
 • 6 maart 2013
  Weer in top-100 Reputation Ranking
  Net als vorig jaar staat Wageningen University in de top-100 van de Times Higher Education World Reputation Rankings. Dat betekent dat de universiteit volgens een wereldwijde peiling onder 17.000 academici tot de top wordt gerekend.
  Lees meer
 • 4 december 2012
  Wageningen weer beste universiteit
  Wageningen University is al acht jaar lang de beste universiteit van Nederland. De Keuzegids Universiteiten 2013, op 4 december 2012 uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI), zet de universiteit wéér op nummer 1, net als in de zeven voorgaande edities. In de gids staat letterlijk: “Veel van de Wageningse opleidingen horen bij het beste dat de Nederlandse universiteiten te bieden hebben.”
  Lees meer
 • 24 juli 2012
  Veni-beurzen voor drie jonge Wageningse wetenschappers
  Drie jonge onderzoekers van Wageningen UR (university & Research centre) ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Lees meer
 • 31 januari 2012
  Wageningse wetenschapper ontvangt Vici-beurs
  De Wageningse onderzoeker van plantenziektes Bart Thomma heeft een Vici-subsidie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen Lees meer
 • 18 oktober 2011
  Veni beurs voor Vera Ros
  Vijf jonge onderzoekers van Wageningen UR (university & Research centre) ontvangen een Veni-subsidie van 250.000 euro, voldoende voor drie jaar onderzoek. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend. Dr.ir. V.I.D. Ros is een van hen. Lees meer