dr.ing. HB (Bauke) Albada

dr.ing. HB (Bauke) Albada

Universitair docent

In mijn onderzoek richt ik mij op het gebied van de scheikunde dat overlapt met de biologie. Geinspireerd door de natuur, doet mijn groep onderzoek naar:

  1. nieuwe methoden voor de selectieve modificatie van eiwitten,
  2. het de interactie tussen omega-3 onverzadigde vetten en het menselijke ontstekingsmechanisme,
  3. het functionaliseren van verscheidene oppervlakken met biosensoren of biomimetische katalysatoren,
  4. nieuwe methodes om bacteriele infecties aan te pakken.

We werken samen met verschillende onderzoeksgroepen binnen de Wageningen University & Research gemeenschap, maar ook met andere groepen in Nederland en daarbuiten. Ons werk is beschreven in toonaangevende bladen zoals J. Am. Chem. Soc., Angew. Chem., Chem. Sci., en J. Org. Chem.

Ik ben gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht (promotor: prof. dr. Rob M. J. Liskamp, Medicinal Chemistry & Chemical Biology) op mijn werk aan het maken van op peptide-gebaseerde enzym nabootsingen (ook wel mimetic genoemd). Die mimetica heb ik toegepast als nieuwe katalysatoren en in nieuwe pharmacochemische verbindingen. Tijdens mijn eerste post-doctoraal onderzoek aan de Ruhr-Universitaet Bochum (Duitsland), in de groep van prof. dr. Nils Metzler-Nolte, heb ik gewerkt aan organometaal-peptide bioconjugaten met superieure antibacteriele eigenschappen. Tijdens dit onderzoek heb ik nieuwe methodes ontwikkeld voor het maken van zulke bioconjugaten. Het werk uit mijn Duitsland-periode is beschreven in een 21-tal publicaties, waaronder een recent uitgekomen Chemical Reviews artiekel over het maken en toepassen van organometaal-peptide bioconjugaten. Een kortere post-doctorale studie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, in de groep van prof. dr. Itamar Willner, was gericht op het toepassen van op DNA-gebasseerde nanostructuren als biosensoren en enzym mimetica. Dat werk is beschreven in een 8-tal publicaties.