dr. ILA (Ingeborg) Boxman

dr. ILA (Ingeborg) Boxman

Projectleider Cluster Voedsel-overdraagbare virussen

Dr. Ingeborg Boxman richt zich op detectie van voedsel-overdraagbare virussen bij Wageningen Food Safety Research (WFSR). Opgeleid als BioMedisch Wetenschapper (Leiden, cum laude, 1991) en gepromoveerd bij Maria Ponec en Clemens Löwik (Leiden, 1995), startte zij een postdoc project naar humane papillomavirus (AMC). Zij bleef werkzaam in de virologie na haar aanstelling als wetenschappelijk medewerker in 2003 bij het laboratorium van de NVWA, en haar voorgangers, en kwam in dienst van WR na de oprichting van de WFSR (2019).

Ingeborg is projectleider van het Cluster Virologie binnen WFSR. Hier werkt haar cluster aan methode ontwikkeling, zoals de extractie van virus (genomisch materiaal) uit voedsel- en of oppervlaktemonsters, kwaliteitsborging van de virus analyses voor NVWA, en verwerkt de kwalitatieve en kwantitatieve metingen, voert trendanalyses uit, of vergelijkt sequenties met die zijn geïsoleerd bij patiënten in samenwerking met anderen (NVWA, RIVM, GGD). De nieuwste ontwikkeling is om alle ( humane) virussen tegelijkertijd en ongericht te detecteren. Ook leidt zij het Nationaal Referentie Laboratorium Food-Borne viruses (uitz schelpdieren) bij de WFSR.

Ingeborg is een expert op het gebied van voedsel-overdraagbare virussen en voedselveiligheid door haar werk binnen verschillende projecten voor de NVWA en WFSR, maar ook in internationale groepen (NRL FB viruses; CEN WG TAG-4/ISO 15216; Dutch drafting group Codex Alimentarius/CAC/GL 79 (2012); EFSA WG HAVtrace 2014).