dr. IJJ (Ingrid) de Zwarte

dr. IJJ (Ingrid) de Zwarte

Universitair Docent

Ingrid de Zwarte (1988) is universitair docent Agrarische- en Milieugeschiedenis (RHI). Ze studeerde Geschiedenis en Slavische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam. In februari 2018 promoveerde zij aan dezelfde universiteit en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op een proefschrift getiteld The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45. Tijdens haar promotieonderzoek was zij een visiting scholar aan Columbia Universitys Europese Instituut en Afdeling Epidemiologie.

Ze ontving voor haar proefschrift de ASH Valorisatieprijs 2015 van de Universiteit van Amsterdam voor het bijdragen aan een tentoonstelling in het Verzetsmuseum en verschillende mediaoptredens. Tevens ontving zij de ASH Dissertatieprijs 2017-2018. De Nederlandse publieksversie van haar proefschrift, De Hongerwinter, verscheen in maart 2019 bij Prometheus en haar Engelse monografie zal in voorjaar/zomer 2020 uitkomen bij Cambridge University Press.

De Zwartes onderzoek richt zich op de rol van voedsel en hongersnood in oorlogstijd in brede zin: van honger als politiek-militair machtsinstrument tot sociale zelforganisatie in tijden van honger, van de demografische gevolgen van hongersnood tot de invloed van honger op migratie en identiteitsvorming.  Zij kon deze onderzoekslijn verder ontwikkelen als Niels Stensen postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford met het project Hunger as a Weapon: A Comparative Study into the Politics of Famine and Relief.

Samen met M. Corporaal (PI) en L. Jensen heeft De Zwarte een NWO NWA-beurs ontvangen voor het project Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation. Dit onderzoek richt zich op de verleden en hedendaagse betekenis van Europese hongersnoden in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, en werkt hiervoor samen met hongersnoodexperts en culturele instellingen uit zestien verschillende landen. Haar deelproject aan WUR analyseert de politisering van hongersnood binnen drie erfgoedtradities: de Oekraïense Holodomor, de Leningradblokkade en de Nederlandse Hongerwinter. Binnen het project leidt zij de werkpakketten Hongersnood, oorlog en conflict en Kennisbenutting en begeleidt ze twee promovendi aan de Radboud Universiteit en het NIOD. Het project zal digitale educatieve materialen ontwikkelen en beleidsaanbevelingen doen, waarmee het beoogt zowel wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken te realiseren.

De Zwarte is als onderzoeker verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, en is geassocieerd onderzoeker aan Oxford's History Faculty. Tevens is ze redacteur van de War, Conflict, and Genocide Studies series bij Amsterdam University Press, en medeorganisator van het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food.

E-mail: ingrid.dezwarte@wur.nl