ir. JE (Jan-Eelco) Jansma

ir. JE (Jan-Eelco) Jansma

Onderzoeker Feeding the City, Promovendus

 

Landbouw verbinden aan maatschappelijke themas is de rode draad in mijn professionele leven. Het slaan van bruggen tussen mensen en organisaties, tussen schijnbare tegenpolen als landbouw en stad. Uiteindelijk zijn het de mensen die vorm geven aan de maatschappelijk verandering. Ontwerp, onderzoek, organisatie en overheid zijn dienstbaar hieraan. Mensen maken de stad zoals verwoord is door de oud-Almeerse wethouder Adri Duivensteyn in de 7 Almere Principles.

Toen ik begin jaren 2000 begon met het verbinden van stad en landbouw was dat nieuw. Toch had ik het gevoel dat beide elkaar moesten vinden op weg naar een duurzame toekomst. Samen met mijn collegas en pioniers in de stadslandbouw heb ik partijen bijeen gebracht, de discussie geopend en gezocht naar gezamenlijke doelen. Agromere, later door vertaald naar Almere Oosterwold was een van onze eerste mijlpalen. Na Almere volgden er meer in andere Nederlandse steden en ook internationaal.

De afgelopen jaren heeft stadslandbouw in Nederland een fundament gekregen. Het werkveld is in de jaren gegroeid van pionieren naar verdiepen en verbreden. Momenteel werk ik samen met collegas  aan maatschappelijke, economische en milieutechnische facetten van Feeding the city, nationaal en internationaal. Daarnaast ben ik mede verantwoordelijk voor het Stedennetwerk Stadslandbouw. Verbonden aan AMS institutewerk ik  aan het samenstellen van en inhoud geven aan  het programma Feeding the city van Almere Flevo Campus. Bovendien heb ik de ambitie om mijn observaties en ervaringen samen te brengen in een promotie traject dat gaat over het ontstaan van een nieuw stedelijk voedsel landschap in Oosterwold (Almere).