dr.ir. TA (Marijke) Schop PhD

dr.ir. TA (Marijke) Schop PhD

Postdoc Onderzoeker - veehouderij in circulaire voedselsystemen

...Wat is de potentie van dieren in een circulair voedselsysteem?

Mijn focus

Als postdoc onderzoeker binnen de groep van Dierlijke Productie Systemen, houdt ik me bezig met het kwantificeren van milieu- en economische effecten van verschillende productie strategieen (fok, voer) bij dieren. Ook onderzoek ik welke diereigenschappen van belang zijn en wat de potentie van dierproductiesystemen wereldwijd is, om te kwantificeren hoe groot de rol is van dieren in in een circulair voedselsysteem. 

Wat is een circulair voedselsysteem?
Een circulair voedselsysteem heeft ter doel om voldoende en gezond voedsel voor mensen te produceren zonder de aarde uit te putten of haar capaciteit te overschrijden. Hierbij worden gewassen hoofdzakelijk verbouwd voor humane consumptie, waarbij onvermijdelijke restproducten die oneetbaar zijn voor mensen via veevoeding of als bodemverbeteraar terug vloeien in het voedselsysteem. Dieren spelen hierbij een rol door restproducten (e.g. stro, zemelen, afgekeurde/ ongeconsumeerde voedselproducten) te verwaarden tot hoogwaardige dierproducten (melk, vlees, eieren, mest) voor humane consumptie of ter bemesting van de bodem. Kijk voor meer informatie op: www.circularfoodsystems.org.

Mijn ambitie

Het is een uitdaging voor de huidige dierproductie sector om hoogproductieve dieren te voeren met enkel (laagwaardige) reststromen. Met mijn achtergrond in de diervoeding wil ik een brug slaan tussen de ambitie om dieren enkel te voeren met reststromen en de uitdagingen in de praktijk om dit op een duurzame manier tot stand te laten komen.