TVL (Tom) Berghof PhD MSc

TVL (Tom) Berghof PhD MSc

Externe medewerker, Onderzoeker

Hoi!

Mijn naam is Tom Berghof. Ik ben postdoctorale onderzoeker bij de leerstoelgroep Animal Breeding and Genomics.

Ik heb oorspronkelijk een achtergrond in de immunologie (het afweersysteem) van dieren, maar gedurende mijn PhD heb ik deze interesse gecombineerd met kwantitatieve genetica. Sterker nog, dat heeft mij echt gegrepen! Ik ben erg geïnteresseerd in de genetische variatie van het afweersysteem: waarom zijn sommige dierfamilies minder vaak ziek of minder ernstig ziek dan andere dierfamilies? Waarom hebben sommige dieren dus een hogere ziekteresistentie dan andere en welke genen zijn hier belangrijk bij? Uiteindelijk moet dit leiden tot een beter begrip van ziekteresistentie en toepassingen in de fokkerij.

Op dit moment ben ik werkzaam voor het EU-project SusTradeOff, waarbij ik kijk of een (on)regelmatige productie van een leghen iets zegt over haar weerstand. Hennen met een lagere weerstand worden vaker ziek en produceren daarom misschien wel (tijdelijk) geen of minder eieren.

Alhoewel ik al mijn onderzoek tot nu toe met legkippen heb gedaan, heb ik geen specifieke voorkeur voor een diersoort. Mijn onderzoek is ook toepasbaar voor vleeskuikens, varkens of koeien! In de toekomst hoop dus ook met andere diersoorten te gaan werken.

Ik kom graag met je in contact: stuur me een bericht!

Tom