YJE (Yolie) Michielsen MSc

YJE (Yolie) Michielsen MSc

Promovendus

Mijn onderzoek richt zich op vleesconsumptie en de transitie richting meer plantaardige consumptie. Vanuit verschillende conceptuele kaders, zoals ideologie, probeer ik verschillende vormen van weerstand tegen een dergelijke transitie te begrijpen. Dit kan openlijke weerstand zijn, bijvoorbeeld wanneer mensen protesteren tegen een vleesarme kantine, maar ook meer verborgen weerstand die zich manifesteert door de manier waarop sociale praktijken geconstitueerd zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat weerstand tot uiting kan komen wanneer flexitariërs (mensen die actief proberen hun vleesconsumptie te verminderen) feestdagen vieren met een traditionele maaltijd met kalkoen of een familie barbecue hebben. Mijn aanpak om de zogenoemde 'eiwittransitie' te bestuderen is sociologisch. Ik focus me voornamelijk op groepsdynamieken. De studies uit mijn PhD project zijn kwalitatief en we gebruiken verschillende methoden, zoals interviews, emotienetwerken, etnografie en foto elicitatie. 

Mijn achtergrond in consumptiesociologie, culturele antropologie en cultuurfilosofie past goed bij mijn brede interesse in verschillende maatschappelijke en culturele vraagstukken.