Persbericht

Bloed geeft voortijdige voorspellers welvaartsziekten prijs

Gepubliceerd op
15 oktober 2013

Stoornissen als zwaarlijvigheid en suikerziekte die onder andere ontstaan door een ongezond voedingspatroon, zijn mogelijk nog voordat de lichamelijke verschijnselen zich voordoen op te sporen in het bloed. Dieronderzoekers van Wageningen UR hebben veranderingen in het bloed waargenomen, waarmee de vroegste verschijnselen van deze stofwisselingsstoornissen aan het licht gebracht zouden kunnen worden. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift PLoS ONE. Deze ontdekking is gedaan bij varkens en is zo veelbelovend dat de onderzoekers een vervolgonderzoek bij mensen voorbereiden in samenwerking met een academisch medisch centrum.

Zwaarlijvigheid en bepaalde vormen van diabetes zijn veelvoorkomende welvaartsziekten. Tot wel 25% van alle mensen met diabetes zijn onwetend over hun situatie. Door in een heel vroeg stadium deze stofwisselingsstoornissen op te sporen, zouden nadelige gevolgen voor de gezondheid (ten dele) voorkomen kunnen worden. Een testsysteem voor het opsporen van de vroege stadia ontbreekt echter tot nu toe.

Onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research gebruikten het varken als model voor de mens, omdat er grote overeenkomsten zijn tussen de stofwisseling van mensen en varkens. De varkens kregen een verschillend dieet. Bij gezonde varkens die een hoog verzadigd vet dieet volgden, werden veranderingen in de eiwitsamenstelling van het bloed waargenomen. Deze veranderingen waren niet aanwezig in varkens met een hoog onverzadigd vet dieet. Vergelijkbare veranderingen werden waargenomen in diabetische varkens die een hoog verzadigd vet dieet kregen. Bij voldoende overeenkomsten tussen mens en varken kunnen deze bevindingen doorontwikkeld worden tot een test voor de vroege herkenning van deze voedings-gerelateerde welvaartziektes.