Promotie

Congolese houtskoolhandel biedt armoedeverlichting

Dit promotieonderzoek biedt nieuwe inzichten in de sociale en milieugevolgen van houtenergie voor stedelijke markten in het Congobekken. Door gebrekkige energievoorzieningen in groeiende steden ontwikkelt de houtskoolhandel in de Democratische Republiek Congo (DRC) zich tot een belangrijke markt met grote belangen voor de velen betrokkenen in de productieketen.

Promovendus drs. JM (Jolien) Schure
Promotor prof.dr. BJM (Bas) Arts
Copromotor dr.ir. KF (Freerk) Wiersum
Copromotor dr Levang
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Bos- en natuurbeleid
Datum

ma 27 januari 2014 13:30 tot 15:00

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
362
6703 BG Wageningen
0317-483592
Notably in a resource-scarce, high-demand context, woodfuel commercialization provides opportunities for income generation and poverty reduction for rural and urban citizens.
Jolien Schure

Producenten rondom de hoofdstad Kinshasa kunnen via de sector gemiddeld 75 procent  van het gezinsinkomen genereren. Het geld wordt gebruikt voor levensonderhoud en investeringen, maar is onvoldoende om er de armoede mee te ontstijgen. Er bestaan officiĆ«le instituties die zich met houtenergie bezighouden, maar in de praktijk is de handel vooral geregeld via informele contacten. Hierdoor is er sprake van corruptie en onvoldoende toezicht op duurzame productie. De huidige productie van houtenergie rondom Kinshasa, vaak in combinatie met zwerflandbouw, leidt tot overexploitatie. Hierdoor vindt er ontbossing en degradatie plaats in een regenwoud dat na het Amazonegebied het grootste ter wereld is.