Nieuws

Druk bezochte alumnibijeenkomst regio Utrecht op maandag 25 november bij het KNMI

Gepubliceerd op
27 november 2013

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in de Bilt was op maandag 25 november het decor voor de alumnibijeenkomst van de regiokring Utrecht. Bijna 90 afgestudeerden van Wageningen University verzamelden zich in de colloquiumruimte en werden vergast op een virtuele tour door de weerkamer van het meteorologisch instituut.

Cyrill Taminiau vertelde over de verschillende diensten van het KNMI, zoals ten behoeve van de scheep- en luchtvaart maar ook voor de gewone Nederlanders. Bij een weeralarm – bijvoorbeeld met betrekking tot onweer, gladheid of storm – moet steeds een afweging worden gemaakt tussen ruim van te voren iets minder nauwkeurig waarschuwen of vlak voor het optreden van de risicosituatie een nauwkeurige waarschuwing. En de afweging tussen het commentaar: “zie je wel weer, overdreven angst!” en “waarom wisten we het niet op tijd?”.

Daarna was het woord aan de Wageningse buitengewoon hoogleraar Wilco Hazeleger, die ook onderzoeker is bij het KNMI. Hij legde uit hoe de langjarige meteorologische effecten onderzoekers nog steeds voor raadsels stellen. De weersverwachtingen over een periode van drie weken zijn redelijk nauwkeurig, maar over langere perioden zijn er nog te veel onzekerheden en zijn de modellen nog niet toereikend. Dat de aarde opwarmt illustreerde hij aan de hand van verschillende metingen en berekeningen, maar waar precies effecten gaan optreden als gevolg daarvan is niet nauwkeurig te voorspellen.

Na de netwerkmaaltijd in de fraaie kantine van het KNMI was het woord aan de Wageningse meteoroloog Professor Bert Holtslag. Hij legde uit hoe – tot zijn eigen verbazing – de moderne steden vele graden warmer zijn dan het omringende platteland. Dat kan in de zomer oplopen tot wel 7 graden en leidt dan vervolgens tot oncomfortabele temperaturen die bijvoorbeeld het slapen bemoeilijken. Dat treedt al op bij een temperatuur van boven de 20 graden. In de stadsinrichtingen en bij het ontwerpen van gebouwen zou er meer rekening gehouden moeten worden met het feit dat de warmte moeilijk uit de stedelijke omgeving ontsnapt.

Onder leiding van Hugo Albers van de Utrechtse alumnikring ontstond vervolgens een levendige gedachtewisseling die werd voortgezet bij de borrel in de kantine.