Nieuws

Grote opkomst bij China Alumni Evenement in Beijng

Gepubliceerd op
2 oktober 2013

De alumnibijeenkomst in Beijng op vrijdag 27 september was een groot succes. Het evenement was de derde in een reeks jubileumactiviteiten die Wageningen University organiseerde in het kader van haar 95ste bestaan. Op de dag van de alumnibijeenkomst ondertekende de voorzitter van Wageningen University ook een strategische samenwerkingsovereenkomst met de China Agricultural University.

Bij de bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Beijng waren ruim 100 alumni uit heel China aanwezig. Deelnemers werden verwelkomd door de plaatsvervangend ambassadeur de heer Driessen. FrieslandCampina sponsorde het evenement. De voorzitter van Wageningen University, Aalt Dijkhuizen, opende de bijeenkomst door te benadrukken hoe belangrijk het is om contact te houden met alumni over de hele wereld. Hij vertelde daarna over de huidige ontwikkelingen bij Wageningen UR, zoals de grote toename van het aantal MSc en PhD studenten. Verder gaf hij inzicht in de samenwerking met China op het gebied van onderwijs en onderzoek. Het Chinese kantoor in Peking speelt hierin een centrale rol.

De sprekers van de avond spraken over voedselveiligheid en het belang daarvan in China. Prof. van Boekel legde uit dat voedselveiligheid eigenlijk betekent dat je voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit moet integreren. Daarvoor is kennisintensieve technologie nodig. Maar echte innovatie in de voedselproductie is alleen te bereiken met een integratieve, multi - en interdisciplinaire benadering, vanuit het perspectief van de voedselketen. Samenwerking met het bedrijfsleven is daarbij van vitaal belang. De kennis van Wageningse alumni kan helpen de nodige uitdagingen aan te pakken.

De heer Schaap, directeur Dairy Development China van FrieslandCampina, vertelde over de ambitie van FrieslandCampina om hun integrale aanpak (van gras-naar-glas-keten) te exporteren naar China. Dit kan alleen met een goede lokale samenwerking. Buitenlandse zuivelspelers in China zijn nodig om het aanbod en de ontwikkeling van de lokale capaciteit te verzekeren. Hierbij is de rol van de Wageningse alumni om de kennis over beter voedsel over te dragen.

De laatste spreker Dr. Qu Futian, vice-voorzitter van de Nanjing Agricultural University en burgemeester van Huai-An, sprak over de noodzakelijke samenwerking tussen Chinese instellingen en internationale instituten als Wageningen University. Dit zal ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en onderzoek stimuleren die nodig zijn om de voedselveiligheidsproblemen in China op te lossen en de samenwerking tussen de regio's te versterken.

De avond werd afgesloten met een informele receptie waarbij de aanwezigen nog uitgebreid konden napraten over het thema voedselveiligheid. Veel alumni gebruikten de receptie ook om herinneringen op te halen aan hun Wageningse studententijd. Wageningen speelt voor veel aanwezige alumni nog steeds een grote rol, of ze nou net zijn afgestudeerd of veertig jaar geleden. Er waren ook al idee├źn voor volgende alumniactiviteiten in China. Deze zullen zeer binnenkort worden opgevolgd.