Nieuws

Handelsakkoord met Oekraïne biedt kansen aan Nederlandse agrosector

Gepubliceerd op
29 augustus 2013

Oekraïne richt zich steeds meer op de EU. Op dit moment wordt een ‘Deep and Comprehensive Free Trade Agreement’ (DCFTA) tussen beide beoordeeld ter ratificatie. Onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het ministerie van Economische Zaken laat zien dat Nederland daarvan kan profiteren. Voorwaarde is wel dat Oekraïne zijn kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen harmoniseert met die van de EU, en het investeringsklimaat verbetert.

Foto:Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine

Het handelsakkoord tussen de EU en Oekraïne zou Oekraïne helpen zijn instituties te versterken, wat nodig is om het landbouwpotentieel beter te benutten. Zo’n akkoord zorgt ook voor een beter ondernemersklimaat. Hierdoor kunnen Nederlandse bedrijven, naast de huidige mogelijkheden, ook profiteren van het ontwikkelingspotentieel van de Oekraïense landbouwvoedselketen. Oekraïne kan een belangrijke grondstofleverancier zijn van (voer)graan en oliezaden waar de Nederlandse veehouderij en bio-energie sector van kunnen profiteren. Ook ontstaan  Nederlandse export- en investeringskansen voor veel traditionele exportproducten, zoals zuivel, tuinbouwproducten, aardappelen, toelevering en kennis.

Ook Oekraïne zal profiteren van het DCFTA, omdat het makkelijker toegang zal krijgen tot de Unie en tot de markten van derde landen. De Oekraïense landbouwontwikkeling is sterk afhankelijk van hervormingen, waaronder minder beperkingen op grondtransacties, een betere toegang tot kredieten en vergroten van vakkennis en -kunde. Met deze hervormingen en investeringen in institutionele verbeteringen versterkt het ontwikkelpotentieel van de sector en neemt transparantie en voorspelbaarheid op het gebied van markttoegang toe. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van de Nederlandse handels- en investeringsrelaties met Oekraïne.