Akira Amari, Japan's minister voor 'revitalisering van de economie', wordt door Dolf Straathof rondgeleid door Unifarm

Nieuws

Japanse minister ziet bijdrage Wageningen UR aan kenniseconomie

Gepubliceerd op
9 september 2013

De Japanse minister verantwoordelijk voor 'revitalisering van de economie', Akira Amari, was op 5 september op bezoek bij Wageningen UR (University & Research centre). Hij liet zich informeren over hoe innovaties en economische groei in de Nederlandse agrifood-sector versneld worden door samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Food Valley - onderzoekers, ondernemers, overheid

De Japanse delegatie - van 15 personen - toonde veel interesse in het Food Valley concept. Wageningen UR ontwikkelt kennis en innovaties in samenwerking met voedingsbedrijven, waarvan zich er steeds meer in de nabijheid van de kennisinstelling vestigen. Dit wordt ook gestimuleerd door overheidsbeleid. Door zich fysiek nabij de universiteit te vestigen hebben bedrijven niet alleen sneller toegang tot kennis, ze vinden ook eenvoudiger goed opgeleid personeel. Die goede toegang tot de arbeidsmarkt is voor veel jongeren ook een motivatie om in Wageningen te gaan studeren.

Unifarm en Restaurant van de Toekomst

Glastuinbouw en voedingsonderzoek waren twee onderwerpen waar de Japanse delegatie zich specifiek over liet inlichten. Ze bezochten de onderzoekslocatie Unifarm, waar manager Dolf Straathof inzicht gaf in de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Nederlandse glastuinbouw. Vervolgens kreeg de delegatie een rondleiding door het Restaurant van de Toekomst. Manager Marchel Gorselink gaf een toelichting op het voedingsonderzoek van Wageningen UR. Ook werd in het restaurant geluncht door de Japanse minister, voordat hij naar Den Haag vertrok om te spreken met drie Nederlandse ministers: Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiƫn en alumnus van Wageningen University), Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Henk Kamp (Economische Zaken).