Alumniverhaal

''Mijn rol in de organisatie is onderzoek doen en advies geven.''

De Filipijnen kan je omschrijven als een supermarkt voor natuurrampen. Er zijn vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, droogtes, overstromingen en orkanen. Voor sommige mensen een reden om veilig thuis te blijven, maar voor Marije Broekhuijsen een heel interessante plek om anderhalf jaar te wonen en werken. Marije studeerde af bij Internationale Ontwikkelingsstudies aan Wageningen University. Nu werkt ze in de Filipijnen als young professional ramppreventie voor Care Nederland.

Het is motiverend om te horen dat mensen hun noodplan, door mij opgesteld, hebben gebruikt om een ramp te voorkomen.

Baan

Marije: de organisatie waar ik voor werk ondersteunt mensen bij het voorbereiden op rampen. Die voorbereiding bestaat onder andere uit het doen van trainingen, het maken van risicoanalyses en noodplannen, het installeren van regenmeters en het oefenen van evacuaties. Ook proberen we de risico’s op een ramp te verkleinen, bijvoorbeeld door het aanleggen van dijken en het planten van bomen. We houden hierbij meteen rekening met de klimaatverandering. Het is een logische combinatie, omdat de meeste rampen direct met het weer en het klimaat te maken hebben.

Mijn rol in de organisatie is onderzoek doen en advies geven. Ik verbeter trainingen, schrijf handboeken en bereid lobbypogingen richting de overheid voor. Ik reis regelmatig naar een van de veldkantoren, zodat ik ook goed weet wat er in de projectgebieden gebeurt. De ervaringen die ik hier opdoe, voegen veel toe aan wat ik op de universiteit en tijdens mijn werk voor CordAid in Nederland heb geleerd. Ik kan alles nu veel beter in een context plaatsen.

De doelgroep waarmee we werken zijn de meest kwetsbare en armste mensen op het platteland. Verder werk ik samen met de overheid, andere ontwikkelingsorganisaties en met bedrijven en de EU die onze projecten financieren.

Ondanks onze inzet is een ramp nooit helemaal te voorkomen. Elke keer als er een ramp gebeurt in een van de projectgebieden, dan moet ik wel even slikken. Vooral als mensen hun huis, inkomen en soms zelfs geliefde verliezen. Zo begon 2011 met overstromingen en aardverschuivingen in twee projectgebieden. Er zijn een paar kinderen omgekomen en bijna tweeduizend mensen zijn in evacuatiecentra opgevangen. Het is gelukkig ook motiverend om te horen dat mensen hun noodplan hebben gebruikt en de regenmeters de mensen benedenstrooms op tijd hebben gewaarschuwd om hun dorp te verlaten. Zo is een nog veel grotere ramp voorkomen.

De Filipijnen is een leuk land om te wonen en te werken. De mensen zijn heel gastvrij en zitten vol humor. Er wordt de hele dag door gelachen. Ik geniet enorm van het leven hier, van de mensen en de natuur. Ik doe in mijn vrije tijd niets liever dan met een kokosnoot op het strand zitten, snorkelen tussen de koralen en tropische vissen of een van de vele bergen beklimmen.