Nieuws

Rubicon-beurs voor twee jonge Wageningse onderzoekers

Gepubliceerd op
13 december 2013

Twee startende wetenschappers van Wageningen University kunnen met een Rubiconbeurs van NWO voor twee jaar onderzoek doen in het buitenland. Het gaat om Thomas Liebrand die naar de University of California Davis afreist, en om Tessa Quax die naar het Max Planck Instituut in Duitsland mag.

Met haar Rubiconprogramma biedt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) recent gepromoveerde wetenschappers ruimte om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv.

Tessa Quax gaat onderzoek doen naar zwemmende micro-organismen aan het Max Planck Institute of Terrestrial Microbiology in Duitsland.

Naast bacteriën bestaan er fundamenteel andere micro-organismen: archaea. Deze organismen leven op extreme plaatsen, zoals in hete geisers, maar ze zijn ook aanwezig in het menselijke darmkanaal. Om de rol van deze micro-organismen te begrijpen, gaan onderzoekers het mechanisme bestuderen waarmee ze zich kunnen bewegen. Dit lijkt namelijk fundamenteel anders te zijn dan in bacteriën.

Thomas Liebrand doet aan het Coaker Lab van het  Dept. of Plant Pathology van de University of California Davis onderzoek naar eiwitfosforylering tijdens de afweerreactie van planten.

Tijdens de afweerreactie van planten tegen schadelijke ziekteverwekkers veranderen vele eiwitten van functie. Fosforylering, de plaatsing van een fosfaatgroep op eiwitten, speelt hierbij een belangrijke rol. De onderzoekers inventariseren welke eiwitten gefosforyleerd worden bij de afweerreactie tegen een bacteriële ziekteverwekker.