beeldenbank gewasziekten, plagen en onkruiden

Project

Uitbreiding beeldenbank gewasziekten, plagen en onkruiden

In de periode 2005-2008 is er door de AOC’s, PPO, PD en DLV samengewerkt aan het opzetten en vullen van de digitale beeldenbank gewasziekten, -plagen en onkruiden. Sinds mei 2008 is de beeldenbank gratis online toegankelijk voor iedereen.

Per dag wordt de site ca. 500 keer bezocht. De beeldenbank bevat ruim 700 beschrijvingen en afbeeldingen en is in eerste instantie opgezet voor onderwijsdoeleinden.

In dit WURKS-project is de beeldenbank verder aangevuld met informatie over onkruiden (beelden van diverse groeistadia), herbicide-schadebeelden en gebreksziekten (beide vaak gelijkend op aantasting door pathogenen) en natuurlijke vijanden. In dit WURKS-project is samengewerkt met het GKC-programma Gewasbescherming.

Aanpak

  • Evaluatie onder gebruikers van de bestaande beeldenbank, o.a. docenten, leerlingen, voorlichters, ondernemers (2009)
  • Opstellen van een lijst van gewenste items en inventarisatie aanwezige afbeeldingen en informatie (2009-2010)
  • Samenstellen en aanleveren nieuwe items door onderzoekers van diverse DLO-instellingen. De Stuurgroep Gewasbescherming draagt zorg voor de resonance (2010)
  • Ca. 250 nieuwe items voor de beeldenbank met foto’s en informatie over symptomen, oorzaak en maatregelen (onkruiden, herbicide-schadebeelden, gebreksziekten en natuurlijke vijanden).