Volg de bouw: testfaciliteit ballastwater

IMARES Wageningen UR heeft nieuwe testfaciliteiten gebouwd voor het onderzoek aan ballastwater. De opening vond in september 2013 plaats. Bekijk op deze pagina de bouw van de faciliteit.

Geïnteresseerde collega's; op de grond: de vulpomp waarmee het water uit de Spoorhaven wordt ingenomen.
Geïnteresseerde collega's; op de grond: de vulpomp waarmee het water uit de Spoorhaven wordt ingenomen.

29 juli 2013

De ballastwater testfaciliteit draait. Samen met onze eerste opdrachtgever, het Franse bedrijf BIO-UV, zijn we de installatie nu aan het 'fine tunen'. De eerste opdracht is het vergelijken van verschillende typen filters en testen waarbij gespeeld wordt met de UV-transmissie van het testwater, een belangrijke randvoorwaarde voor UV-systemen.

P1040863 copy.jpg

De nieuwe testfaciliteit bestaat uit 1 voorraadtank van 730 kubieke meter (rechts), waarin een speciale combinatie van organismen, sediment en waterkenmerken (zoet en brak, UV-transmissie) kan worden bereid op een gecontroleerde manier. Daarnaast zijn er twee testtanks van ieder 260 kubieke meter (links). 

11 juli 2013

De testfaciliteit nadert zijn voltooiing. Het leidingenwerk van de basisinstallatie is volledig gemonteerd. Iets later dan gepland, zijn 11 juli voor het eerst de pompen opgestart en de tanks met havenwater gevuld. De eerste 'ballastwatertests' incl. bemonstering en lab-analyse zullen op zeer korte termijn volgen. Als de container met de te testen installatie van onze eerste klant is aangesloten, kan het echte werk starten. Een testfaciliteit koop je niet kant-en-klaar, en daarom zijn we nog steeds druk bezig met tal van kleine zaken die om een maatwerk-oplossing en veel creativiteit vragen.

Ondanks dat de vakantieperiode is aangebroken, zal het werk in de ballastwatertestfaciliteit voortvarend worden opgepakt.

De officiële opening staat gepland voor september 2013.

De kappen worden geplaatst op de silo's.
De kappen worden geplaatst op de silo's.

7 juni 2013:

De bouw van de ballastwater testfacility aan de Spoorhaven in Den Helder vordert gestaag. Op 7 juni zijn de kappen op de testsilo’s geplaatst. Nu nog de verharding en het leidingenwerk met de pompen aanleggen, en we kunnen proefdraaien – een spannend moment.

 Storten van de betonvloer in een van de klein tanks
Storten van de betonvloer in een van de klein tanks

31 mei 2013:

Door het redelijk goede weer heeft de silobouwer meters kunnen maken. Op vrijdag 31 mei is het beton voor de vloeren in de silo’s gestort. Zodra het voldoende uitgehard is, worden de kleine tanks nog van kappen voorzien en dan zijn alle drie de silo’s klaar.

Intussen zijn we gestart met verschillende acties om de buitenwereld te laten weten dat deze faciliteit er is. Degenen die meer willen weten over het geplande onderzoek en de mogelijkheden van de installatie, zijn welkom om contact op te nemen met Klaas Kaag en collega’s aan de Ambachtsweg.

Begin van een silo: deel van de ondergrondse leiding met put en, uitgevouwen op de grond, de hoes van de tank.
Begin van een silo: deel van de ondergrondse leiding met put en, uitgevouwen op de grond, de hoes van de tank.

27 mei 2013:

Eind mei is de bouw van de ballastwater-testfaciliteit van IMARES aan de Spoorweghaven in Den Helder begonnen. De eerste proef met deze nieuwe faciliteit staat in juli gepland voor het Franse bedrijf Bio-UV.