Nieuws

Waarschuwen helpt in de herfst

Gepubliceerd op
9 juli 2013

De schimmelziekte vruchtboomkanker bij appelbomen moet uit voorzorg steeds meteen bestreden worden als de boom wondjes heeft. Maar bij de wondjes van bladval in de herfst kan een waarschuwingsmodel overbodige bespuitingen voorkomen.

Vruchtlichaampjes van de schimmel

Vruchtboomkanker (Neonectria ditissima) is een belangrijke schimmelziekte in de vruchtboomkwekerij van appel. De schimmel kan verschillende soorten wonden infecteren gedurende het jaar.

Uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & omgeving (PPO) bleek dat bij knopschubwonden, bladwonden in de zomer en snoeiwonden een druppel met sporen op de wond voldoende was om tot infectie te komen, ongeacht of het daarna vochtig bleef. Dit betekent dat er na de verwonding meteen gespoten moet worden met bijvoorbeeld Captan, vóórdat regen sporen verspreidt die de wonden kunnen infecteren. Een bladnatperiode tijdens de bladval in de herfst bleek wel van belang om infecties te krijgen.

PPO ontwikkelde in een eerder project samen met Bodata hiervoor een waarschuwingsmodel. Het model, dat op basis van temperatuur en bladnat werkt, is dus bij bladwonden in de bladvalperiode in de herfst wel nuttig om het beste moment van bestrijding te bepalen.