Studentenverhaal

Weblog Anne en Winnie

Lees maandelijks wat 2e jaars Plantenwetenschappen studentes Anne en Winnie beleven in Wageningen

We hebben van alles en nog wat geleerd over het immuunsysteem, virussen (van mens& dier) en toxische (giftige) stoffen. Dit deden we aan de hand van colleges, practica en een groepsopdracht.

Juni 2013

Juni 2013 Anne (1).JPG

Hallo allemaal! Dit is alweer de laatste blog van dit jaar!

Na het vele rupsen wegen begon het echte denkwerk voor ons onderzoekje. Maar helaas! Na het resultaten verwerken, bleek dat we geen  significant verschil hadden gevonden tussen het gewicht van rupsen op behandelde planten en de rupsen op controle planten (zie vorige blog). Dit was wel jammer, want we vonden het idee juist zo leuk! Natuurlijk hoort er ook een discussie en conclusie bij het schrijven van een report. In ons geval ging de discussie over:  waarom vonden we geen effect? Waar kan dat aan liggen? Met natuurlijk een boel relevante literatuur om het allemaal te onderbouwen. Na veel verbeteringen en een beetje stress, hadden we het verslag uiteindelijk ingeleverd. We zijn best wel tevreden met het eindresultaat. :)

Dit jaar heeft Wageningen 750 jaar stadsrechten en was het hele jaar al een feestje met allerlei festiviteiten. Samen met mijn ganggenootjes ben ik in een weekeind gebleven om dit mee te maken. Het was erg gezellig, net als veel andere dingen die we samen doen. Het laat wel zien dat verhuizen een goede keuze was! Daarom is mijn advies voor jullie, als jullie op kamers gaan, ga op zoek naar een leuk huis waar je je thuis voelt, ook als je 2x of meer moet verhuizen, want een leuk huis is echt de moeite waard!!

Er was deze maand ook een debat over GMO’s (Genetisch gemodificeerde gewassen), een controversieel onderwerp waar je als plantenwetenschapper ook mee te maken zal krijgen. Het debat was erg interessant, ondanks dat meeste dingen voor mij al wel bekend waren. Met name het standpunt en de discussie tussen biologisch of GMO (toch wel twee uitersten), blijft erg interessant en verfrist gedachten over beide onderwerpen.

Natuurlijk was het eindelijk mooi weer geworden en dus tijd om te barbecueën! Zo ook de Semper Florens bbq, waarmee het jaar vol leuke en interessante activiteiten bij Semper Florens werd afgesloten.

Én, niet te vergeten: volgende maand begint de Zomervakantie!!! Deze zomervakantie ga ik op Buitex (Buitenlandse excursie), en het lijkt me echt super leuk! We gaan met een groep van ongeveer 15 plantenwetenschappers (Nederlanders en internationalen) naar Spanje. Het programma is net bekend gemaakt en we gaan veel verschillende bedrijven bekijken, bijvoorbeeld rijst-veredeling en een olijfgaard. Maar we gaan natuurlijk ook lekker ontspannen: naar het strand, een kijkje nemen in een wild westpark, en nog veel meer leuks;) Kortom, het belooft een erg leuke vakantie te worden!

Voor de rest heb ik ook nog een baantje bij Pan American Seed, ik ben erg benieuwd en heb ook veel zin om daar te gaan werken. Dit baantje past goed bij mijn studie èn het bedrijf is een sierteelt bedrijf (wat mij ook erg trekt).  

Ik wens jullie ook een hele fijne vakantie! En (voor de afgestudeerden) hopelijk tot volgend jaar ;)!

Juni 2013 Anne (2).JPG

Mei 2013

Mei 2013 anne (1).JPG

De laatste periode van het jaar is aangebroken en ik denk ook de leukste. De meest leuke activiteiten zijn namelijk in dit deel van het jaar gepland. :)

Natuurlijk hebben we ook twee nieuwe (leuke!) vakken deze periode. ’s Ochtends hebben we een onderzoeksvakje. Dit maal moesten we uit onderwerpen kiezen die bij bepaalde leerstoelgroepen horen. Net als vorig jaar doe ik mijn onderzoekje samen met Jori. We zijn bij de leerstoelgroep Entomology beland (leerstoelgroep die onderzoek doet naar insecten).

Ons onderzoekje gaat over wat het effect van vlindereitjes is op het plantdefensie mechanisme tegen de daaruit komende rupsen (die de plant opeten). Wij gebruiken het grote koolwitje, een vlinder die jullie waarschijnlijk allemaal wel kennen;). Het idee is dat de eitjes van het grote koolwitje de plantdefensie prikkelen en de rupsen die uit die eitjes komen zouden daardoor minder gewicht krijgen dan op een controleplant (een controle plant is een plant waar geen eitjes op zijn gelegd, maar waar wel rupsjes van het grote koolwitje op zijn geplaatst).

Wij zijn dus elke dag met onze plantjes in de kas en zijn daarnaast druk bezig met rupsen wegen. Op dit moment is ons onderzoekje dus best wel relaxed ;)!

’s Middags hebben we een vak wat alle onderdelen van het vak PHP integreert, PHP hadden we in de eerste periode van het tweede jaar. Bij het vak van deze periode wordt bijvoorbeeld gekeken naar de biologische bestrijding van insecten met behulp van virussen, schimmels, etc. Dit is erg interessant en de kennis die we aan het begin van het jaar hadden opgedaan wordt nu toepasbaar.

Naast deze leuke en interessante vakken is deze maand ook extra leuk voor mij, want: ik ben verhuisd! Ik voelde me eigenlijk al een tijdje niet meer erg thuis op mijn oude gang, en ben op zoek gegaan naar een leukere gang. Uiteindelijk dacht ik een leuke gang te hebben gevonden en ben ik twee verdiepingen omhoog verhuisd. Mijn gevoel over de gang klopte, en mijn nieuwe gang is super gezellig! We eten vaak samen, doen spelletjes, gaan naar een pubquizen, feestjes of relaxen aan de Rijn.

Ook was ik deze maand jarig en ondanks dat mijn spullen nog niet verhuisd waren op dat moment, heb ik mijn verjaardag op mijn nieuwe gang gevierd, samen met de plantjes en mijn nieuwe ganggenootjes. Het was erg gezellig!

Naast nog vele ander leuke activiteiten een feesten was het ook weer tijd voor het Semper Florens weekeinde! Dit jaar gingen we naar Amsterdam. We sliepen weer in een scoutinggebouw, aan een heel mooi meertje. Op zaterdag zijn we naar de Hortus geweest, het was erg leuk om daar rond te lopen! En kennen jullie: “kruidje roer mij niet” ofwel mimosa? Dit is een heel klein plantje, en als je de blaadjes aanraakt klappen deze binnen een paar seconden dicht! Dit plantje hadden ze ook in de Hortus:). Na dit leuke bezoek was er tijd om zelf rond te lopen in Amsterdam. We zijn als echte toeristen naar de Dam geweest, en hebben daarna in het Vondelpark rondgehangen. ‘s Avonds zijn we met z’n allen uitgegaan en de volgende ochtend zijn we naar het Amsterdamse bos wezen bomen klimmen. Om vervolgens kapot, maar wel voldaan weer met z’n allen terug te reizen naar Wageningen. Al met al een lekker actief en geslaagd weekeinde!

Mei 2013 anne (3).JPG
Mei 2013 anne (4).JPG

April 2013

april 2013 Anne (1).JPG
april 2013 Anne (2).JPG

Deze maand begon erg leuk! De ouderdagcommissie van Semper Florens had in het eerste weekeinde van april een dag georganiseerd, om ouders van studenten Plantenwetenschappen een beter beeld van de studie en bezigheden op de universiteit te geven. De dag begon met twee colleges. Daarna was het lunchtijd en werd het een gezellige bedoeling, waarbij veel ouders kennismaakten met vrienden en hun ouders. Dan is het toch wel grappig om te zien dat het ook tussen onze ouders klikt! Vervolgens moesten de ouders practicum doen. Ze moesten wortels, aardappels, prei, pinda’s en broccoli bekijken onder de (prepareer-)microscoop. Het is dan ontzettend leuk om de reactie te zien als mensen erachter komen dat elk van die kleine ‘bolletjes’, waaruit broccoli bestaat, eigenlijk een bloempje is. Tot slot kregen we nog een rondleiding in de tropische kas, waarbij we alle planten die we vorig jaar in ons hoofd hadden moeten stampen voor het vak gewassenkennis, weer eens terugzagen.

Die zondag was het ook erg mooi weer en daarom besloten Winnie en ik om eens een terrasje te pakken in het centrum. Het was daarnaast ook nog eens lentemarkt, iets wat een aangename verassing was en we hebben dus ook gezellig over de markt kunnen struinen! Er waren ook allemaal mooie planten, maar helaas hebben we geen planten meegenomen, omdat we natuurlijk geen tuintje tot onze beschikking hebben. Maar gelukkig wel een mooie vensterbank, waar ook een boel planten kunnen staan. ;)

Natuurlijk moesten we ook weer bezig met onze vakken. Dit deel van de periode hielden we ons met het financiële deel bezig. Eindelijk eens kijken of alles wat we zo mooi bedacht hebben, financieel gezien ook nog leuk is. Het waren wel veel nieuwe termen om te leren en toe te passen, het is niet erg moeilijk, wel een hele omschakeling. Toch blijf ik het interessant vinden, ik vind het financiële deel tot mijn verbazing eigenlijk het leukste deel van het vak! Er zijn ook een aantal mensen die dit vak maar niets vinden. Wel begrijpelijk, we volgen tenslotte allemaal Bèta studies en geen Alfa studies. Toch vind ik het eigenlijk wel interessant en leuk om een keertje te kijken naar “het echte leven”, want uiteindelijk kun je alles nog zo mooi verzinnen als wetenschapper, maar er moet ook een markt zijn die bepaalde producten of uitvindingen wil uitproberen en kopen!

Nu alleen nog het tentamen maken en zien of dat ook goed verloopt… en daarna beginnen we met een ontzettend leuke en drukke maand! 5 mei komt er weer aan, maar ook nieuwe vakken, waarvan één onderzoeksvak, net als vorig jaar. Ik heb er zin in:)!

april 2013 Anne (3).JPG

Maart 2013

Maart 2013 1.JPG

Hallo allemaal! Deze maand is er het een en ander veranderd. Door het drukke studentenleven en alle activiteiten die daarbij horen, heeft Winnie besloten te stoppen met het schrijven van de blog. Wel wilde ze nog even kwijt dat ze het schrijven altijd met veel plezier heeft gedaan!

Ik wil wel graag doorgaan met het schrijven van de blog, ik hoop namelijk dat ik jullie hierdoor een beetje kan helpen met de keuze om al dan niet Plantenwetenschappen te gaan studeren. Want daar gaat het natuurlijk om, jullie een beeld geven van de studie en het studentenleven in Wageningen. (Overigens vind ik Plantenwetenschappen nog steeds super!)

Deze maand begonnen we weer met het volgen van nieuwe vakken. Het middagvak is een heel ander vak dan we normaal hebben. Het is een economisch vak: Bedrijfseconomie. Het idee is dat we in groepjes moeten werken aan een groot project, namelijk het maken van een bedrijfsplan voor een nieuwe innovatie binnen een bedrijf.

Het groepje waarin ik zit kreeg (gelukkig) het onderwerp glastuinbouw. We hadden besloten dat we een bedrijf met een sierteeltgewas als uitgangspunt zouden nemen. Met als nieuwe innovatie een nieuwe plant in de kas. Hierbij moet je met van alles rekening houden: Ander inkoop beleid, teelt technische aspecten van de twee verschillende gewassen, of er überhaupt wel vraag is naar ons nieuwe product, etc. Om dit alles goed uit te zoeken hadden we zelf voor ons groepje ook een excursie geregeld. We gingen met z’n zessen naar het Westland en kregen daar een rondleiding in een volledig gemechaniseerde kas en hebben we de tuinder kunnen interviewen. Dit was zeker goed om te doen, je ziet dat er veel zaken zijn waar je zelf nog nooit aan had gedacht, maar wel rekening mee moet houden. Daarnaast was het natuurlijk ontzettend leuk om zo een middagje door de kas te gaan en tussen al die mooie bloemetjes te staan! ;)

Naast het drukke leven op de universiteit waren er natuurlijk ook weer een boel leuke activiteiten georganiseerd door Semper Florens! Zo kwam de wissel van het bestuur er weer aan. Maar éérst was het tijd voor een feestje, want de 5e almanak van Semper Florens werd uitgereikt! Daarna werd er een commissieledenuitje georganiseerd, als bedankje voor alle commissieleden voor hun werk. Net als vorig jaar gingen we met z’n allen gezellig bowlen:)! Daarna kwam de wissel met de algemene ledenvergadering. Een jaargenoot van mij ging uit het bestuur. Na de vergadering was er natuurlijk een wisselborrel, die dit maal in de Annies (flatkroeg van Asserpark) plaatsvond. Al met al weer een hele drukke, leerzame, maar ook zeker een hele leuke maand om op terug te kijken!

Maart 2013 2.JPG

Februari 2013

februari 1.JPG

Deze maand begon goed voor Anne, ze deed geen herkansing en dus heeft ze een heerlijke week gesnowboard met twee vriendinnen. De hele week viel er verse sneeuw en dus de perfecte condities voor snowboarden! Het voelt heerlijk om de herkansingsweek als vakantieweek te kunnen gebruiken:).

Winnie had een dejavù van vorig jaar (helaas), want er stond weer een herkansing op het programma. Gelukkig ging deze wel goed en kon ze daarna gelijk carnaval vieren thuisthuis, wat weer veel goedmaakte!

In de nieuwe periode die daarna gelijk startte, werd het vak Biosystematics, Evolution and Agrobiodiversity gegeven. Dit vak volgde we met iedereen uit het tweede jaar. Wat de vorige periode niet het geval was, gezien de twee verschillende Majors een ander programma kennen. Het was daarom weer mooi gezellig om iedereen te zien overdag. Wel waren het erg drukke vier weken studeren; er werden colleges, practica gegeven en elke dag moest er een (soms erg ingewikkelde) zelf-toets werden gemaakt, dat ook meetelde voor je eindcijfer. Flink lange dagen studeren dus! Daarnaast was het weer zo slecht dat Winnie ziekjes werd en naast het studeren niet zoveel energie had om nog aan veel leuke activiteiten mee te doen. Gelukkig is het weer nu (meestal) wel beter en is de verkoudheid een grotendeels voorbij, dus de komende periode wordt vast wel meer bruisend!

Wel zijn we weer eens naar de Woeste geweest. Dat was alweer een tijdje geleden, maar de sfeer blijft gewoon ontzettend gezellig en leuk. Ook is het leuk om te zien dat de eerstejaars hun draai beginnen te vinden, qua activiteiten bij Semper Florens en dus bijvoorbeeld naar ‘Woeste Woensdagen’ gaan.

Ohja, we zijn inmiddels alle twee helaas gestopt met het begeleiden van 1 op 1 meeloopdagen. Dit vinden we erg jammer, maar we hebben er wel veel plezier mee gehad! Mochten jullie interesse hebben in een 1 op 1 meeloopdag, kunnen jullie vanaf nu met twee nieuwe leuke begeleiders mee. En mochten jullie het leuk vinden om dan ook een kijkje te nemen op zo’n ‘Woeste Woensdag’ en veel plantjes te leren kennen, dan kunnen jullie dat regelen met je begeleider. Het is voor ons altijd leuk om nieuwe geïnteresseerden te ontmoeten!

februari 2.JPG

Januari 2013

Januari 1.JPG

Gelukkig Nieuwjaar iedereen!!

We hopen dat jullie allemaal al jullie vingers nog aan jullie handen hebben en dat jullie een gezellige jaarwisseling hebben gehad! We willen deze blog graag beginnen met een goed voornemen. Ons goede voornemen voor dit jaar: optijd onze blogs inleveren! Zo kunnen jullie beter op de hoogte blijven van alles wat we in ons drukke studentenleven meemaken :).

Na nog een paar dagen heerlijk te hebben genoten van onze vakantie begon het nieuwe jaar weer… Het vak wat we nu volgen is Celbiologie 2. Dit vak heeft in eerste instantie niet echt iets met planten te maken. Het is vooral een voorbereidend vak op een van de Masters die we als aansluiting op onze Bachelor zouden kunnen kiezen. In ieder geval bestond deze periode uit dit ene vak, vier weken lang. We hebben van alles en nog wat geleerd over het immuunsysteem, virussen (van mens& dier) en toxische (giftige) stoffen. Dit deden we aan de hand van colleges, practica en een groepsopdracht. Met de groepsopdracht moesten we een poster maken en deze presenteren, ze hadden er een soort van wedstrijd van gemaakt, wie de beste poster en de beste presentatie had, kreeg een prijs.

De link van dit vak met planten was vooral te vinden in toxicology, gezien dit over de effecten van giftige stoffen ging. Veel planten zijn (of waren in het verleden) giftig, daarom past dit onderdeel wel bij onze richting.

Ook dit nieuwe jaar organiseerde de Axi het nieuwjaarsdinner. Dit maal gingen we naar de scouting in plaats van Argo (de roeivereniging). Helaas waren er ook dit jaar weer problemen met de stroom: té veel gourmetstellen en dus vlogen de stoppen eraf. Dus het was weer erg gezellig met tien man om 1 gourmetstel zitten, gelukkig was de sfeer erg goed! En omdat we nu tweedejaars zijn moesten, we een liedje zingen voor het bestuur. Na veel gelach met het maken, moesten we dit natuurlijk als ‘nachtengaaltjes’(niet dus..) zingen… Maar de tekst was erg grappig en iedereen vond het leuk. Toen we klaar waren moeten we er wel snel vandoor, want toen was er een sneeuwbalgevecht losgebarsten.. ;)

Daarna was het IT feest in de Woeste, hier gingen we met veel plantjes helemaal los op dit leuke, extravagante feestje!

Daarna kwam de week met het tentamen eraan… dus geen feestjes, maar wel hard leren! En nu maar hopen dat het geholpen heeft! ;)

januari 2.JPG

December 2012

december 1.jpeg

December is natuurlijk een hele leuke maand waarin meteen een heleboel gebeurde! We waren bezig met de afronding van ons verslag voor biotechnologie. Daarnaast moesten we ook nog een presentatie voorbereiden voor de rest van de studenten. Zo kreeg iedereen een globaal beeld van wat verschillende groepjes hadden uitgevoerd. Én de eerste sneeuw viel in deze maand! :)


Natuurlijk was sinterklaas in het land en hij kwam ook bij Semper Florens langs. Alles van het afgelopen jaar werd besproken (vooral alle minder slimme acties, uitspraken en geheimpjes (?...)) wat tot veel gelach leidde! Nadat de sint ons weer verlaten had, begon het boerenrock. Een themafeestje met een boeren muziek quiz en (veel) stro… Het was erg gezellig! We moesten alleen wel even goed douchen na al het gegooi met het stro…

We waren nog niet volledig van het stro af, want het Kleine Integratiefeest stond ook weer voor de deur! We zijn met een hele grote groep plantjes naar dit feestje geweest, dat door verschillende studieverenigingen, waaronder Semper Florens, werd gegeven. Net als vorig jaar was het erg gezellig en er werd flink gefeest, want in de week die volgde moest weer hard worden gestudeerd! Want de tentamens stonden ook weer voor de deur..!


Na de tentamens was het dan eindelijk zo ver: VAKANTIE!!! Anne is een paar daagjes naar Düsseldorf geweest met haar moeder, naar de kerstmarkt :). Winnie ging lekker relaxen thuisthuis, lekker veel winkelen en afspreken met vrienden. Sommigen had ze al maanden niet meer gezien, dus dat was extra leuk. Kerst en oud&nieuw hebben we natuurlijk ook gezellig gevierd en Winnie was ook nog eens jarig! Een gezellig drukke, maar ook zeer relaxte vakantie dus, weer opgeladen om fris aan het nieuwe jaar te beginnen! Gelukkig was de vakantie nog niet afgelopen na december en konden we nog een weekje lekker relaxen voor het nieuwe jaar weer zou starten… maar daarover volgende keer meer ;) Tot snel!

december 2.jpeg

November 2012

november 3.jpeg
november 1.jpeg

Deze maand kregen we via Semper Florens de kans om op excursie te gaan bij het bedrijf Farm Frites. Aangezien we allebei erg van patat houden, zijn we beiden meegegaan. Het was een hele ervaring om de vele aardappelen bewerkt zien te worden in verschillende, grote machines. We kregen namelijk een eyeopening tour door de aardappelverwerkingsfabriek. We hebben in ons leven nog nooit zoveel frietjes gezien! Daarnaast kregen we een algemene presentatie over het bedrijf zelf; waar ze zitten (wereldwijd) en welke doelgroep ze hebben (cateringbedrijven bijv.). Het was leuk om naast het theorie leren op de universiteit ook de praktischere bedrijfswereld te zien.

Ook zouden we jullie nog wat meer vertellen over het nieuwe vak wat we nu volgen: Plant Biotechnology. We hebben bij dit vak drie onderdelen: college, practica en een groepsopdracht. In de colleges kwamen de technieken, toepassingen, problemen (technisch zowel ethisch) langs. In de practica waren we bezig met het transformeren van een tabaksplant. We gingen proberen de kleur rood tot expressie te brengen (zodat dit zichtbaar was in de plant, en dus rode blaadjes zou krijgen).

Aan het einde van deze maand kwamen langzaam onze resultaten binnen van de practica. Eindelijk werd duidelijk waar we afgelopen weken mee bezig waren geweest. We hebben vele transformaties van bacteriën gedaan en ook planttransformaties. Uiteindelijk was het gen wat we wilden inbrengen in tabaksplantjes overgebracht. Lang niet altijd zagen we iets aan de plantjes, maar soms was het wel gelukt! Gezien we nu wel weten dat het niet zo simpel in elkaar zit en er van alles verkeerd kan gaan, voelde dat als een hele prestatie! Sommige plantjes hadden hele kleine rode stipjes (helaas zijn we vergeten om hier een foto van te maken) en we moesten stukjes plant in een speciale soort oplossing doen, waarna de delen die genetisch veranderd waren helder blauw kleurde (zie foto).


Doordat we deze periode in de ochtend ons majorvak volgen, betekent dit helaas ook dat we onze jaargenoten met teelt en ecologie minder spreken. Een aantal van onze vriendinnen horen bij die groep. Vandaar dat we deze maand een meidenavond hadden gepland om eens lekker bij te praten en vooral te relaxen in deze drukke periode. Het was erg gezellig en voor herhaling vatbaar!


november 2.jpeg

Oktober 2012

oktober 2.jpeg

We begonnen de nieuwe maand goed met een Algemene Leden Vergadering van Semper Florens. Op deze avond werd het nieuwe bestuur voorgesteld aan de rest van de leden. Een van onze vrienden ging het bestuur in als secretaris en een ander werd zelfs voorzitter, wat de vergadering natuurlijk extra leuk maakte. De twee ex-bestuursleden die er uit gingen kregen hilarische cadeautjes als afscheid. De nieuwe voorzitter kreeg een ‘monstergrote’ hamer (zoals gezegd werd door de boeren onder ons(zie foto)), die gemaakt is van een aardappelrooierdiabolo (precies, een boeren voorzitter met een boeren hamer ;)). Na de vergadering was er een wisselborrel. Tijdens de wisselborrel komen verschillende besturen langs en geven het nieuwe bestuur een cadeau. Ook vrienden van de bestuursleden komen wel eens langs om te feliciteren. Wij hebben met onze vriendengroep een traptrekker aan de nieuwe voorzitter cadeau gedaan, mèt een aanhanger voor de secretaris (Zie foto). Verder is Winnie ingeslagen als Redakcie-lid, dus gaat ze dit jaar haar best doen bij het maken van ons verenigingsboekje ‘ het Internodium’.

Ook zijn we naar een thesis-markt geweest om alvast inspiratie op te doen voor onderwerpen, omdat we volgend jaar een thesis moeten doen. Verschillende vakgroepen binnen Plantenwetenschappen lieten interessante onderwerpen zien. Het was een nuttige avond, maar gelukkig hoeven we nu nog niet definitief ons onderwerp te kiezen (oef)!

Na aanleiding van een geslaagde zeskamp tijdens het Semper Florens weekend vorig jaar werd er dit jaar weer eentje georganiseerd door de Axi. Wij deden allebei mee met de gekke spelletjes, zoals waterestafette, geblinddoekt ringsteken in een kruiwagen, etc.

Maar na alle leuke activiteiten moesten we toch de eerste tentamenweek van het nieuwe jaar in.. deze was erg pittig, maar we zijn er uiteindelijk vrij goed doorheen gekomen. Daarna was het tijd voor een feestje :), gezien er weer een paar jaargenootjes jarig waren geweest gingen we dit gezellig met z’n allen vieren.

Nu weer beginnen aan een nieuwe periode. Aangezien we dezelfde major (Genen en Gezondheid) hebben gekozen, volgen we nu allebei het vak Plant Biotechnology. Een paar van onze vrienden hebben de andere major gekozen (Teelt en Ecologie) en volgen een vak waarin ze veel moeten modelleren. Bij het vak Plant Biotechnology kijken we naar het modificeren van planten (het aanpassen van hun DNA). Maar daarover vertellen we volgende keer meer over!


oktober 1.jpeg

September 2012

P1090139.JPG

Hallo Allemaal! Hebben jullie genoten van jullie vakantie? Wij in ieder geval wel! Winnie is naar Tsjechië geweest met haar jaarclub en Anne naar Frankrijk, in de buurt van Bordeaux. Voor de rest hebben we gewerkt en natuurlijk waren we allebei AID mama! Allebei hadden we hele leuke groepjes, waardoor we met onze kindjes aan veel activiteiten hebben meegedaan!

Het is wel raar nu, het jaar begint en het eigenlijk allemaal weer ‘zo normaal’ is (op het volgen van Engelstalige vakken na, maar ook dat went heel snel!). Maar nu zijn we 2e jaars wat nog een beetje wennen is, maar ook heel erg leuk! We hebben 3 nieuwe vakken en allemaal tegelijk (wat iets minder prettig is, omdat de 2 middagvakken door elkaar heenlopen). ’S Ochtends kregen we colleges met een groot scala aan onderwerpen: schimmels & bacteriën, virussen, nematoden, entomologie en volgende maand krijgen we het onderwerp plant breeding. We krijgen colleges en practica, en door het wisselen van onderwerpen blijft het programma gevarieerd en interessant, maar maakt het ook wel een pittig vak. Dit omdat je heel veel verschillende onderwerpen hebt en elke ochtend college (6 weken lang). Dit maakt dat we erg veel stof moeten kennen voor het examen straks.

Daarnaast volgen we het vak reproductie van planten, wat in de opzet en docenten vergelijkbaar is met het vak Plant structuur en functie van het 1e jaar, maar natuurlijk wel andere stof ;).

Het laatste vak wat we volgen heet Concepts in Environmental Plant Physiology. Dit is niet ons favoriete vak. Het idee om in concepten te leren denken is wel heel handig, maar de manier waarop de colleges worden gegeven vinden we niet prettig.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook weer allemaal leuke activiteiten gehad! Zo zitten we beiden in de eerstejaarscommissie en organiseerden we deze maand het eerstejaars diner: hierbij gingen we met veel eerstejaars (ook master studenten) en ook een boel ouderejaars gezamenlijk eten in de Woeste Hoeve (op woensdag natuurlijk ;)). Om vervolgens na het eten lekker door te ‘integreren’ met een borrel. Ook was deze avond (voor de 1e jaars) de eerste kennismaking met ‘Woeste Woensdag’!

Twee weken daarna organiseerden we het eerstejaarsweekend. Dit jaar gingen we niet meer naar Zevenaar, maar naar Arnhem. Ook dit jaar moest er natuurlijk een kampvuur zijn en sliepen we ditmaal niet in tipi’s maar in een scoutinggebouw. We zijn op zaterdag met z’n allen wezen boerengolfen, waarbij het er gezellig en voor sommigen een beetje lomp aan toe ging. Daarna zijn we bij een biologisch dynamisch bedrijf wezen kijken, om vervolgens bij de scouting gezamenlijk hutspot en boerenkoolstamppot te eten en daarna met een deel van de groep in Arnhem uit te gaan! Toen de meesten het zat waren, zijn we met z’n allen terug gegaan en hebben we nog relaxt bij het kampvuur gezeten. De volgende dag kon iedereen zijn spullen weer inpakken en hebben we met een deel van de groep het weekend afgesloten door te gaan snacken in de Woeste Hoeve. Maar als we er zo over schrijven en terugdenken geeft het ons wel een apart gevoel, vooral als we teruglezen hoe we het vorig jaar zelf beleefd hadden!

Ook zijn we op excursie geweest naar Bejo Zaden (geregeld door de Excursie-commissie van Semper Florens). We kregen een hele dag veel nuttige informatie te horen over de plantenveredeling en dan met name van gewassen. Daarnaast zagen we hoe het bedrijf werkt met haar verschillende afdelingen zoals een test lab voor nieuw ontwikkelde zaden, zaadsortering, verpakkingsmechanismen, etc. Er was veel te zien, erg interessant en heeft ons allemaal een mooi beeld gegeven over wat voor soort werk een plantenveredelaar kan hebben.

Tot de volgende blog!

Anne en Winnie


P1090225.JPG